Danny Reweghs
‘Welke impact zal de uitslag van de Midterms hebben op de beurzen?’
In wiens voordeel de uitslag ook zal uitdraaien, we denken dat ook de Amerikaanse beurs geldt dat de hausse in blessuretijd zit. Maar hoeveel minuten blessuretijd we nog krijgen, kan wel mede afhangen van de uitslag. Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.
Het verklaart minstens voor een deel zijn handel en wandel van de voorbije weken en maanden. Sinds zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten staat Donald Trump voor wat voorlopig de grootste uitdaging van zijn presidentschap is: met zijn Republikeinse Partij scoren in de tussentijdse verkiezingen van dinsdag 6 november.
Welke impact zal de uitslag van de Midterms hebben op de beurzen?
De term Midterms slaat op het feit dat de verkiezingen halfweg de termijn van de Amerikaanse president plaatsvinden. Eigenlijk hebben ze op zich niets te maken met de president. Het gaat om het Amerikaanse parlement, het Congres. Dat bestaat uit de Senaat (100 senatoren), waarvan ongeveer een derde wordt verkozen en het Huis van Afgevaardigden (435 verkozenen), dat volledig wordt vernieuwd tijdens de tussentijdse verkiezingen. Daarnaast zijn er in de meeste staten ook nog lokale en regionale verkiezingen, met onder meer de verkiezing van gouverneurs en burgemeesters.
Controleverlies dreigt
Vandaag controleren de Republikeinen zowel het Huis als de Senaat. Traditioneel doet de partij van de zittende president het niet goed bij de Midterms. Velen in de VS herinneren zich de pijnlijke nederlaag van Barack Obama bij de tussentijdse verkiezingen in 2010, twee jaar na zijn eerste verkiezing. Het verlamde in belangrijke mate zijn slagkracht. De Democraten hopen dan ook de meerderheid in het Congres te heroveren, en de peilingen steunen hen daarin. Maar vanzelfsprekend is dat zeker niet, gezien de Republikeinse voorsprong in het Huis (236 Republikeinen tegenover 193 Democraten en 6 onafhankelijken/vacant) en de beperkte verkiezing van slechts negen Republikeinse senatoren.
Toch zeggen de meeste experts dat er meer dan 50 procent kans is dat er een machtswissel komt in het Amerikaanse parlement op 1 januari 2019. Vandaar dat Trump hemel en aarde beweegt om de meerderheid in het parlement te behouden. Anders dreigt de noodzaak van samenwerking, niet het sterkste punt van de president, die van confrontatie zijn handelsmerk heeft gemaakt.
Hausse afgebroken
De tussentijdse verkiezingen zullen geen impact hebben op de langetermijntendens van de beurzen in het algemeen en Wall Street in het bijzonder. In wiens voordeel de uitslag ook zal uitdraaien, we denken dat ook voor de Amerikaanse beurs geldt dat de hausse in blessuretijd zit. Maar hoeveel minuten blessuretijd we nog krijgen, kan wel mede afhangen van de uitslag. Tenslotte heeft Wall Street tot nog toe heel sterk achter Trump gestaan, los van zijn fratsen en uitspraken.
Sneller of trager
Een verzwakte Trump kan ervoor zorgen dat de herstelbeweging van korte duur is, we sneller dan verhoopt de daling inzetten en dat we onze aandelenverkopen moeten versnellen.
Komen de Republikeinen en dus ook de president versterkt uit de Congresverkiezingen, dan kan de Standard&Poor’s500-index best nog weleens richting 3000 punten evolueren. Om maar te zeggen, dat we toch met de nodige aandacht de uitslag van de Midterms afwachten en de marktreactie zullen evalueren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier