Waarom je je bankier naar zijn portefeuille in plaats van zijn visitekaartje moet vragen
Als belegger heb je er alle belang bij dat je financieel adviseur zijn geld in dezelfde beleggingen steekt als jezelf. En er even veel voor betaalt.
Ooit al in een restaurant binnengewandeld waar de kok zijn eigen boterhammen aan het smeren was? Hopelijk niet, want als de kok geen vertrouwen heeft in de menukaart, scheelt er iets met de kwaliteit van het restaurant. Wereldwijd kauwen beleggers op weinig smakelijke investeringen die hun bankier nooit op zijn eigen bord heeft gehad.
Het gaat veelal over beleggingen waarvan de kosten hoog zijn. Ze brengen flink op voor de banken, maar laten weinig over voor de belegger. De laatste 114 jaar bracht een wereldwijd gediversifieerde obligatieportefeuille, na inflatie, jaarlijks 1,8 % op. Als je in die periode enkel Belgische obligaties in portefeuille had, was dat zelfs maar een reëel rendement van 0,2%. De gemiddelde totale kostprijs van een actief beheerd obligatiefonds in België bedraagt 1,6% per jaar. Bankiers en fondsbeheerders zijn gulzig en eten je reëel rendement dus bijna volledig op.
Uit een recente studie van Morningstar blijkt dat de helft van de Amerikaanse fondsenbeheerders niet 1 dollar hebben geïnvesteerd in hun eigen fonds. Een ander resultaat van de studie toont aan dat fondsen waar de beheerder wel een belangrijk deel van zijn spaargeld in investeert, opmerkelijk beter scoorden.
Een financiële adviseur die dezelfde beleggingen aanhoudt als zijn klanten zal dagelijks geconfronteerd worden met de kwaliteit van de beleggingen. De analyse van risico en rendement zal grondiger gebeuren. Op een natuurlijke manier zullen enkel de beste beleggingen overblijven. Je zal je bankier dan niet langer wantrouwen, maar hem beschouwen als een partner die je belangen verdedigt.
Als je de zeldzame bankier vindt die bereid is om zijn persoonlijke portefeuille te tonen moet je een tweede vraag stellen. Betaalt hij dezelfde prijs als zijn klanten? Indien ja, mag je er zeker van zijn dat je zelf ook een correcte prijs betaalt.
De volgende keer dat een bankier zijn visitekaartje aanbiedt weet je wat je moet vragen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier