Vier vragen over de fiscaalvriendelijke innovatiepremie: 1000 euro bruto is 1000 euro netto
Voor 2023 ontving de Federale Overheidsdienst Economie 995 aanvragen van werkgevers die innovatiepremies aan hun werknemers wilden geven. In 959 dossiers werd een akkoord gegeven. Dossiers voor het werkingsjaar 2024 kunnen tot en met 31 maart 2025 ingediend worden.
1. Wat is de innovatiepremie?
Een beloning die een werkgever kan uitloven voor werknemers met een idee of een innovatie die een reële meerwaarde voor de normale activiteiten van de onderneming betekent. De innovatiepremie is onder voorwaarden vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen voor de werkgever en de werknemer, vrij van personenbelasting en aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. 1.000 euro bruto is dus 1.000 euro netto.
2. Kan iedereen een innovatiepremie krijgen?
Enkel werknemers die vast in dienst zijn, komen in aanmerking. Uitzendkrachten niet. Per innovatie mogen maximaal tien werknemers de premie genieten. Er mag bovendien niet meer dan 10 procent van de werknemers van een bedrijf in een kalenderjaar een innovatiepremie krijgen, in bedrijven met dertig medewerkers of meer. In bedrijven met minder medewerkers kunnen maximaal drie van hen de premie krijgen.
3. Hoe hoog kan de premie zijn?
Het bedrag is per werknemer en per kalenderjaar beperkt tot het brutomaandloon van de medewerker. Per bedrijf mogen de uitbetaalde innovatiepremies niet meer dan 1 procent van de loonmassa bedragen.
4. Welke procedure moet de werkgever volgen?
De werkgever moet het project, de procedures en de criteria vooraf bekendmaken via interne kanalen aan alle medewerkers. Wanneer het bedrijf effectief innovatiepremies toekent, moeten alle medewerkers daarvan op de hoogte worden gebracht. Op de website van Vlaio of de FOD Economie kunt u terecht voor meer informatie.
Lees hier alles over andere (para)fiscaalvriendelijke premies of bonussen voor werknemers:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier