Zo ben je verzekerd als je een proefrit maakt
Je wil een nieuwe wagen kopen en doet eerst een proefrit. Ben je verzekerd als je een ongeval hebt met deze wagen? Of riskeer je zelf op te draaien voor de schade?
Tijdens een proefrit raak je betrokken bij een verkeersongeval. Hierbij worden beide auto’s ernstig beschadigd. Misschien zijn jij of de bestuurder van het andere voertuig ook gekwetst. Riskeer je op te draaien voor de schade die hierdoor wordt veroorzaakt?
Je bent niet in fout
Als de andere bestuurder aansprakelijk is voor het ongeval, wordt de schade aan de wagen waar je mee reed door diens verzekering betaald. Raak je bij het ongeval zelf gekwetst dan wordt ook jouw schade door zijn verzekering vergoed. Je draait in dat geval niet op voor wat dan ook.
Je bent wel in fout
Ben je wel in fout, dan wordt de schade aan het voertuig van de andere bestuurder (en ook de eventuele schade die de bestuurder daarvan lijdt) betaald door de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van het voertuig waar je mee rijdt. De wagen waar je de proefrit mee deed moet immers verplicht verzekerd zijn voor deze burgerlijke aansprakelijkheid.
De ‘eigen’ schade is integendeel niet gedekt door deze verzekering. Het kan wel zijn dat er een omniumverzekering voor werd afgesloten. Gebeurde dat niet, dan riskeer je zelf op te draaien voor de schade. Informeer dan ook voor je een proefrit doet of er een omniumverzekering werd afgesloten voor het voertuig.
Vraag ook na of er een franchise geldt. Ga verder na of er een bestuurdersverzekering werd afgesloten. Dat is een verzekering die je lichamelijke schade vergoedt bij een ongeval in fout.
Een proefrit met de auto van een particulier
Maak je een proefrit met de auto van een particulier, dan gelden dezelfde regels. Hou er in dat geval rekening mee dat de kans kleiner is dat de wagen waar je mee rijdt ook omnium verzekerd is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier