Wat gebeurt er met je groepsverzekering bij echtscheiding?
Bij een echtscheiding moet een regeling getroffen worden voor de groepsverzekeringen en het pensioensparen, afhankelijk van het huwelijksstelsel.
Een echtscheiding kan niet alleen mentaal maar ook financieel zware gevolgen hebben. Zo moeten jij en je ex-partner een regeling uitwerken over jullie groepsverzekeringen en pensioensparen in functie van jullie huwelijksstelsel.
Scheiding van goederen
Ben je gehuwd onder een stelsel van scheiding van goederen, dan behoud je je rechten uit je eigen groepsverzekering en pensioensparen. De uitkering die betaald wordt (of die je aan het opbouwen bent) komt aan jou toe zonder dat je een vergoeding schuldig bent aan je voormalige partner.
Wettelijk stelsel
Ben je gehuwd onder het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten sinds het huwelijk) dan passen nagenoeg alle rechters en notarissen een andere regeling toe dan wat in de wet staat. Ze volgen het grondwettelijk hof dat stelt dat de groepsverzekering en het pensioensparen onder het gemeenschappelijk vermogen valt.
Werd de groepsverzekering of het pensioensparen op het moment van de echtscheiding al uitgekeerd, dan wordt de verkregen som of datgene waarin je het geld hebt gestoken (beleggingen, wagen, vakantiewoning, …) beschouwd als gemeenschappelijk.
Wat als je groepsverzekering of pensioensparen nog niet uitbetaald werd? Dan is een eerste mogelijkheid dat de afkoopwaarde van de verzekering wordt berekend, waarbij je voormalige partner aanspraak kan maken op de helft van die afkoopwaarde. Indien de verzekering onmiddellijk wordt afgekocht worden fiscale en andere lasten in mindering gebracht.
Een andere mogelijkheid is dat jij je voormalige partner een vordering toekent ten belope van zijn of haar aandeel in de waarde van de verzekering. Die vordering wordt pas opeisbaar op het moment dat de verzekeringsmaatschappij het geld uitkeert. Dit betekent dat je ex-partner moet wachten tot het moment van uitkering vooraleer aanspraak te maken op zijn of haar aandeel.
Rechter
Opgelet: bij een echtscheiding door onderlinge toestemming beslissen jij en je ex-partner zelf hoe jullie de groepsverzekeringen onder elkaar afrekenen. Bij een gerechtelijke vereffening-verdeling heeft de rechter het laatste woord. (JR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier