Waarom je verzekeraar verwittigen als je kind met de wagen rijdt
Als je kind met je wagen rijdt, moet je dat aan je verzekeraar laten weten. Doe je dit niet, dan riskeer je bij een ongeval problemen.
Leert je zoon of dochter met je wagen rijden, dan moet je hem of haar bij je verzekeraar aangeven als occasionele of gebruikelijk bestuurder. De premie die je aan je verzekering betaalt, gaat hierdoor bij de meeste maatschappijen niet omhoog. Er zijn niettemin uitzonderingen waar de premie wel stijgt. Kijk je polis na om te weten wat je verzekeraar zal doen.
Ook als je zoon of dochter zijn of haar rijbewijs al heeft en op geregelde basis eens met je wagen rondrijdt, moet je dit melden bij je verzekeraar. Ook dan moet je hem of haar opgeven als occasionele bestuurder.
Voornaamste bestuurder?
Is je zoon of dochter de voornaamste bestuurder van je wagen (hij of zij gaat er bijvoorbeeld elke dag mee naar de les of gaat er mee werken), dan moet je je verzekeraar daar van verwittigen. Je moet dan laten weten dat je kind (mee) de voornaamste bestuurder is. Je premie gaat dan normaal wel omhoog.
Eigen wagen
Voor jonge chauffeurs is het moeilijk een eigen verzekering te nemen.
De premies die gevraagd worden zijn vaak torenhoog. De verzekeraar kan bovendien extra voorwaarden koppelen aan de verzekering zoals een verbod om in de weekendnachten te rijden.
Sommige ouders nemen als ‘oplossing’ een verzekering op hun naam waarbij zij zogenaamd de voornaamste bestuurders zijn. Dat is echter een vorm van fraude die je duur kan te staan komen. Je doet dit dus maar beter niet.
Sanctie
De verzekering kan bij fraude haar tussenkomst weigeren. De schadevergoeding die je verzekeraar betaalde aan het slachtoffer van het ongeval kan op jou en je kind verhaald worden.
Het is voor de verzekeraar niet eens zo moeilijk het bedrog vast te stellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door je buren en/of vrienden te ondervragen. Hieruit blijkt vaak al snel wie eigenlijk de hoofdbestuurder was van de auto.(JR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier