Vlaanderen betaalt meer premies uit in kader van verzekering gewaarborgd inkomen
In het kader van de verzekering gewaarborgd inkomen heeft de Vlaamse regering tussen 1 april en 31 december vorig jaar 1.267 tegemoetkomingen uitbetaald. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Wie minstens 12 maanden werkt kan bij bouw, aankoop of renovatie van een woning voor de periode van 10 jaar onder bepaalde voorwaarden een gratis verzekering afsluiten die helpt bij de aflossing van een lening wanneer men onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Het bedrag dat men ontvangt is afhankelijk van het inkomensverlies, de maandelijkse afbetaling en duur van de werkloosheid.
500 euro per maand
De tegemoetkoming bedraagt maximaal 500 euro per maand en uitzonderlijk 600 euro voor mensen met een laag inkomen. De tussenkomst geldt voor maximum 36 maanden.
In de periode van 1 april 2015 tot en met 31 maart 2016 werden 10.819 verzekeringen gewaarborgd wonen toegekend. Dat zijn er minder dan de 15.239 die een jaar voordien werden afgesloten. In de periode 1 april 2014 tot 31 maart 2015 werd in totaal 2,9 miljoen euro aan tegemoetkomingen uitbetaald, terwijl dat in de periode van 1 april 2015 tot 31 december 2015 2,71 miljoen euro was.
Het hoger aantal uitbetaalde tegemoetkomingen is volgens de minister een gevolg van het toegenomen aantal verzekerden. Een nieuw overleg met de bankensector over deze maatregel is volgens haar niet nodig daar de meeste bankinstellingen hierover correct informeren.
Toenemende bekendheid
Omdat nog te weinig Vlamingen weten van het bestaan van deze verzekering pleit Lorin Parys er in een reactie voor om de info hierover mee te geven bij het afsluiten van hypothecaire kredieten.
“Dat het aantal uitbetaalde tegemoetkomingen jaar na jaar stijgt is het rechtstreeks gevolg van de toenemende bekendheid van de gratis verzekering gewaarborgd wonen. Dat is goed, maar de naambekendheid kan nog beter want nog te weinig Vlamingen weten dat ze zich op deze manier kunnen verzekeren. Het zou nuttig zijn om te kijken of de info niet standaard kan worden meegegeven bij het afsluiten van een hypothecair krediet”, aldus Parys. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier