Verzekeringskosten terreur Brussel mogelijk voor de staat

© BELGA

Door een wet uit 2007 is de kans groot dat de overheid een deel van de verzekeringskosten op zich moet nemen.

Na de aanslagen in Brussel liet Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen weten dat de meeste Belgische verzekeringspolissen sinds 2008 de gevolgen van terreurdaden dekken. Nu blijkt dat de overheid waarschijnlijk voor een deel van de verzekeringskosten moet opdraaien, schrijft De Tijd.

Wet uit 2007

Dat komt door een wet uit 2007. Die werd in het leven geroepen na de aanslagen in New York, Londen en Madrid. De wet voorziet in de verplichte dekking van terrorisme in de meest voorkomende verzekeringscontracten ( onder meer levens-, hospitalisatie-, arbeidsongevallenverzekering) die bijna alle burgers hebben, hetzij als particulier hetzij als werknemer, aldus Assuralia. Wanneer verzekeraars de gevolgen van een terroristische aanslag moeten vergoeden kunnen zij dat verhalen op een pool van verzekeraars, de zogenaamde TRIP, Terrorism Reinsurance and Insurance Pool. Alle verzekeraars springen daarin bij indien dat nodig is.

Via die pool wordt er jaarlijks 1 miljard euro (na indexering 1,2 miljard euro) beschikbaar gesteld om de getroffen verzekerden te vergoeden. ‘Van die 1 miljard euro nemen de verzekeraars en de miljard euro herverzekeraars de eerste schijf van 700 miljoen voor hun rekening en de overheid de tweede van 300 miljoen’, verduidelijkt Philippe Colle, de gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie Assuralia in de krant. Indien de onkosten nog verder oplopen, worden die nog vergoed, maar slechts een kleiner deel ervan. Al is de kans zeer klein dat dat het geval is voor de aanslagen in Brussel.

Het is niet aan de terreurslachtoffers, maar aan de verzekeraars om zich te wenden tot TRIP. Voorts dekt de regeling ook schade aan gebouwen, al blijft die dekking beperkt tot 75 miljoen euro. Colle benadrukt in de krant dat de wetgever in 2007 voorrang gaf aan lichamelijke schade. De kans is dan ook bijzonder groot dat de luchthaven en de MIVB eigen verzekeringspolissen hebben die de schade vergoeden. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content