Verzekeringsmakelaar Vanbreda versterkt zich in België, maar tempert ambities voor Nederland

Pedro Matthynssens, de CEO van Vanbreda Risk & Benefits
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Vanbreda Risk & Benefits neemt zijn sectorgenoot Dekerf & Partners uit Ternat over. In Nederland loopt de overnamestrategie moeizamer. De Antwerpse verzekeringsmakelaar heeft niet de diepe zakken van private-equityspelers.

In 2023 deed Vanbreda Risk & Benefits, de grootste verzekeringsmakelaar van het land, geen overnames. “Maar we zetten wel een mooie interne groei van 13 procent neer”, beklemtoont CEO Pedro Matthynssens. De omzet in de Benelux kwam daardoor uit op 180,8 miljoen euro. De operationele cashflow (ebitda) bedroeg 47,8 miljoen euro. “Daarmee zijn we goed op weg om onze doelstelling van 30 procent ebitda-marge sneller dan gepland te halen”, aldus Matthynssens.

Vanbreda Risk & Benefits realiseerde het gros van zijn omzet, circa 155 miljoen euro, in eigen land. 25 miljoen komt uit Nederland. Matthynssens wil Vanbreda uitbouwen tot een leidende Benelux-makelaar. Hij mikt tegen 2030 op een omzet van 200 miljoen euro in België en 100 miljoen in Nederland. “We houden vast aan die ambitie”, zegt Matthynssens. “In België liggen we voor op schema. In Nederland staan we niet waar we hadden willen staan. Het zou kunnen dat we in Nederland onze doelstelling met vertraging waarmaken.”

Private equity betaalt hoge overnameprijzen

Het plan om Vanbreda Risk & Benefits bij onze noorderburen via één grote overname op de kaart te zetten heeft Matthynssens opgegeven: “Wij kunnen niet de hoge overnameprijzen betalen die onze concurrenten op tafel leggen. In Nederland wordt de markt van de verzekeringsmakelaardij gedomineerd door private-equityspelers. Zij betalen 15 tot 20 keer de operationele cashflow. Dat kunnen wij, als industriële speler, niet terugverdienen. Private equity wel omdat zij met hun buy-and-build-strategie mikken op een doorverkoop tegen hogere multiples.”

Matthynssens bekeek vorig jaar het overnamedossier van VLC & Partners. Dat is een grote Nederlandse makelaar die 60 miljoen euro omzet vertegenwoordigt. Uiteindelijk ging de Britse groep Howden, tegen een hoge prijs, met de buit lopen.

Sinds enkele jaren is private equity ook op de Belgische markt voor verzekeringsmakelaars aanwezig. Zo wordt Hillewaere geruggesteund door Five Arrows en AlliA door de Belgische risicokapitaalverschaffer Apheon. HG Capital stapte onlangs in Induver uit Antwerpen, en ook Howden is in ons land gestart met een overnamestrategie. “Zij worden aangetrokken door de recurrente inkomsten en de hoge cashflows die van de verzekeringsmakelaardij een interessante sector maken”, zegt Matthynssens.

Voor Vanbreda Risk & Benefits verandert dat de zaken. “Onze financiële middelen zijn niet onbeperkt, dus moeten we de zaken anders en slimmer aanpakken om onze onafhankelijke groei voort te zetten”, beseft Matthynssens. “Makelaars die met Vanbreda in zee gaan, blijven nog een hele tijd aandeelhouder en zetten de commerciële relatie met hun klanten voort. Wij leveren hen de ondersteuning en de kracht van een grote groep.”

Twee overnames in België: Dekerf en Simplex

Precies dat model past Vanbreda Risk & Benefits toe bij de overname van Dekerf & Partners uit Ternat. Zaakvoerder Dirk Dekerf verkoopt een meerderheid van de aandelen, maar blijft nauw betrokken bij de exploitatie. Dekerf & Partners voegt 1,4 miljoen euro omzet toe aan die van Vanbreda Risk & Benefits. Het kantoor richt zich zowel op particulieren, zelfstandigen en kmo’s.

“Dekerf heeft veel expertise in de bouwsector en in autoverzekeringen”, vertelt Matthynssens. “De onderneming werkt met een eigen herstelnetwerk voor schade aan wagens. Voor ons is dat een nieuw gegeven. Bovendien sluit de regionale ligging heel goed aan bij ons netwerk. Wij hadden in Vlaams-Brabant een vestiging in Leuven, maar vanuit Ternat kunnen we de hele Vlaamse rand ten westen van Brussel bewerken.”

‘In België moeten wij jaarlijks honderd nieuwe mensen kunnen aanwerven, zoniet dreigen we tegen de muur te rijden’

Pedro Matthynssens

CEO Vanbreda Risk & Benefits

Vanbreda Risk & Benefits kondigde ook de overname van Simplex Employee Benefits Insurance aan. Dat bedrijf heeft kantoren in Hasselt en Herent. Het is gespecialiseerd in klassieke personeelsverzekeringen (pensioen, overlijden, hospitalisatie, invaliditeit en ongevallen) en in het afdekken van persoonlijke en financiële risico’s van bestuurders en hun ondernemingen.

“Dergelijke kleinere en selectieve acquisities zullen ook meer onze manier van werken worden in Nederland”, zegt Matthynssens. “Door te focussen op kleinere kantoren met een omzet van 1 tot 2 miljoen euro, zoals we in België doen, moeten we ook in Nederland de groei kunnen versnellen. Kleinere overnames hebben het bijkomende voordeel dat je geen grote integratieprojecten moet opzetten.”

Krapte op de arbeidsmarkt is grote uitdaging

Daarnaast is er natuurlijk nog de motor voor organische groei die kan worden aangezwengeld. Matthynssens: “Om sneller organisch te groeien, investeren we in het aantrekken van toptalenten en specialisten. De grote uitdaging is dat we geconfronteerd worden met een krapte op de arbeidsmarkt. In België hebben we op elk moment 30 tot 70 vacatures uitstaan, en ook in Nederland is het lastig om goede mensen te vinden. Eigenlijk moeten wij in België jaarlijks 100 nieuwe mensen kunnen aanwerven, zoniet dreigen we tegen de muur te rijden.”

Groei kan er ook komen van de implementatie van nieuwe businessmodellen, zegt Matthynssens. Zo wil hij volmachtbedrijven oprichten die polissen afsluiten voor rekening van buitenlandse verzekeraars die niet of in beperkte mate aanwezig zijn op de Belgische markt. Die ‘managing general agents’ (MGA) zijn uitermate succesvol in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Matthynssens denkt dat ze ook in België een plaats op de markt kunnen veroveren. Vanbreda heeft al een dergelijke samenwerking lopen met de Britse nicheverzekeraar Hiscox.

Ook voor de verzekeringsmaatschappij Justitia, een zusterbedrijf van Vanbreda, ziet Matthynssens groeipotentieel: “Wij zetten Justitia in om staartrisico’s op te nemen in grote dossiers waar er een stukje dekking ontbreekt. Daar is voor bepaalde brandverzekeringen in industriële complexen steeds meer vraag naar. Doordat we die service bieden, kunnen we voor klanten het verschil maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content