Stel een contract op als je geld leent aan familie

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je een som geld leent aan een familielid, dan maak je best een contract op. Doe je dat niet, dan riskeer je het geld naderhand niet te kunnen terug vragen.

Als je aan een familielid een som geld leent, verwacht je dat de ontlener dit spontaan terugbetaalt op de afgesproken einddatum of op het moment dat jij het geld terugvraagt. Helaas gebeurt dat niet altijd. De ontlener beweert wel eens dat er sprake was van een schenking en dat hij de ontvangen som helemaal niet moet terugbetalen.

Bewijs

Bij een discussie moet jij kunnen bewijzen dat je een lening gaf. Daar durft het schoentje wel eens te wringen. De wet zegt namelijk dat overeenkomsten met een waarde boven de 375 euro moeten worden bewezen met een geschrift.

Om het bewijs van een lening te kunnen leveren, moet er dus een overeenkomst worden opgemaakt. Een modelovereenkomst vind je hier. Het volstaat niet aan te tonen dat je een som geld gaf of die overschreef op de rekening van de ontlener.

De inhoud

Stel een contract op als je geld leent aan familie

Maak een overeenkomst op waarin je aangeeft welke som je leent, voor welke termijn de lening wordt gegeven en of er al dan niet een intrest verschuldigd is. Zijn er meerdere ontleners, bijvoorbeeld je kleinkind en zijn vriendin, bepaal dan dat ze hoofdelijk gehouden zijn tot terugbetaling.

Zorg er alleszins voor dat alle partijen de overeenkomst ondertekenen. Weetje: je moet het contract opmaken in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn. Bovendien moet elke partij een origineel krijgen. Doe je dat niet, dan is het opgemaakte bewijs niet geldig. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content