Spaarder heeft geen interesse meer in tak21-spaarverzekeringen
Verzekeraars hebben het door de lage interesten en de premietaks almaar moeilijker om tak21-spaarverzekeringen aan de man te brengen.
Het totale premie-inkomen – zeg maar de omzet – van de Belgische verzekeringssector is vorig jaar gedaald tot 27,2 miljard euro, of het laagste niveau sinds 2003. Dat is het gevolg van een omzetdaling bij de levensverzekeringen, waar de individuele producten met gewaarborgd rendement (tak 21) forse klappen kregen. Dat bleek donderdag bij de voorstelling van de jaarcijfers van sectorfederatie Assuralia.
Tak 21-producten zijn niet meer interessant door een combinatie van lage rentevoeten en een premietaks van 2 procent. Er zat wel groei in de tak 23-producten (beleggingsfondsen), “maar die was onvoldoende om de slechte resultaten van de individuele producten met gewaarborgde rentevoet op te vangen”, aldus Assuralia. Het premie-inkomen van de afdeling leven kwam daardoor uit op 15,6 miljard euro, 5,5 procent lager dan in 2014. Dit jaar wordt een verdere daling verwacht.
Schadeverzekeringen
De schadeverzekeringen (niet-leven) staan er beter voor, met sinds 2009 een constante groei. Het premie-inkomen ging er in 2015 met 1,2 procent op vooruit tot 11,6 miljard euro. Ook dit jaar wordt een toename verwacht: vrijwel alle onderdelen (ziekte-, auto, brandverzekeringen…) tekenden in de eerste helft van 2016 meer omzet op.
De totale omzet in de verzekeringssector lag 2,7 procent lager dan in 2014, en ook de winst daalde, tot 1,17 miljard euro. Eenzelfde verhaal voor de rendabiliteit, die voor het vierde opeenvolgende jaar verslechterde. Bij de levensverzekeringen bedraagt het rendement zelfs nog maar 0,1 procent (op het volume van de beheerde activa).
Solvency II
“We zien een trend naar beneden toe van verschillende resultaten sinds enkele jaren”, stelde René Dhondt, algemeen directeur van Assuralia. De sectorfederatie waarschuwde dat die dalende tendens ook gevolgen zal hebben op de investeringen van de verzekeraars in de economie. Zij hebben voor 229 miljard euro beleggingen, waarvan 88,5 miljard via bijvoorbeeld aandelen, bedrijfsobligaties en kredieten de ondernemingen ten goede komt.
Sinds dit jaar moeten de verzekeraars ten slotte beantwoorden aan nieuwe solvabiliteitsvereisten (Solvency II). In dat opzicht was er goed nieuws, want ze hebben samen een solvabiliteitsratio van 186 procent, of 1,86 keer hetgeen vereist is. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier