Verzekeraar P&V/Vivium wil meespelen met de grote jongens: ‘We groeien sneller dan de markt’
De verzekeraar P&V Groep bereikte vorig jaar de kaap van 2 miljard euro premie-inkomsten. “Voor het vijfde jaar op rij groeien we sneller dan de markt”, zegt CEO Hilde Vernaillen. “De grote spelers vinden dat ambetant, maar we willen blijven groeien.”
Na een zware herstructurering in 2016, waarbij één op de zes jobs geschrapt werden, bleef het lange tijd stil rond P&V Groep. Nochtans is de coöperatieve verzekeraar het nummer zes op de Belgische markt, met een marktaandeel van 6,1 procent in leven en 6,3 procent in niet-leven. De onderneming bedient meer dan een miljoen klanten (845.000 particulieren en 160.000 organisaties). Dat doet ze via twee afzonderlijke merken en distributienetten: P&V (exclusieve agenten) en Vivium (onafhankelijke makelaars).
In 2023 bereikte P&V Groep de kaap van 2 miljard euro premie-inkomsten. Voor het eerst ging de omzet in levensverzekeringen boven het miljard euro. Ongeveer twee derde van de inkomsten wordt door Vivium gerealiseerd. “Vooral de markt van kmo’s en bedrijven groeit”, legt CEO Hilde Vernaillen uit. “En die markt bedienen we via de makelaars die met Vivium werken.”
“P&V Groep groeit nu al vijf jaar anderhalf keer sneller dan de markt”, zegt Vernaillen. “Dat hebben we te danken aan onze focus op kmo’s en aan de introductie van nieuwe producten, zoals tak23-verzekeringen in het systeem van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). De grote jongens hielden vroeger geen rekening met ons, maar dat is aan het veranderen.”
Coöperatief model: voor- of nadeel?
De grote jongens op de Belgische markt, dat zijn de verzekeraars AG, AXA en Ethias, en de bank-verzekeraars KBC en Belfius. Zij beschouwden P&V Groep nooit als een geduchte concurrent, onder meer door haar coöperatief aandeelhoudersmodel met een verleden in de socialistische beweging. Het bedrijf kampte jarenlang met een zware en weinig wendbare structuur, en ook de rendabiliteit liet het al eens afweten. Kortom, P&V Groep leek niet over de financiële en commerciële slagkracht van de grote spelers te beschikken.
Maar precies dat coöperatief model is een voordeel, vindt Vernaillen. P&V Groep realiseerde vorig jaar een winst van 69 miljoen euro, een toename met 41 miljoen in vergelijking met 2022. “Die winst werd vorig jaar voor 93 procent geherinvesteerd in de onderneming”, aldus Vernaillen. “Wij keren een dividend van slechts 4,6 miljoen euro uit. Mede door de incorporatie van de winst is onze solvabiliteitsratio gestegen tot 209 procent. Daarmee zitten wij bij de toppers in de markt.”
Vernaillen wil blijven investeren in de interne groei van P&V. Dat gebeurt door nieuwe mensen en competenties aan te werven en door te investeren in de digitale transformatie, waardoor klanten en tussenpersonen beter bediend kunnen worden. Via Vivium biedt P&V Groep een platform waar insurtechs en makelaars met elkaar in contact kunnen komen.
Externe groei is een optie
Ook externe groei is een optie, zegt Vernaillen, al is dat momenteel niet aan de orde: “We hebben geen overnames nodig om onze groeiambities te realiseren. P&V Groep heeft de voorbije jaren bewezen dat rendabele organische groei mogelijk is. Maar als er zich overnamedossiers aandienen, zullen we die zeker bekijken. Voor de financiering zouden we eventueel een lening kunnen uitgeven of nieuwe coöperatieve aandeelhouders aantrekken.”
“Wij willen vooral ons coöperatief model bewaren. We gaan dat niet opgeven om iets te kunnen kopen”
Hilde Vernaillen, CEO P&V Groep
Die groei van het coöperatief kapitaal gaat slechts mondjesmaat. Het voorbije jaar stapten zestien nieuwe institutionele coöperanten in, goed voor een kapitaalverhoging van 3,1 miljoen euro. Ook particulieren kunnen inschrijven op coöperatieve aandelen.
“Wij willen vooral ons coöperatief model bewaren”, besluit Vernaillen. “We gaan dat niet opgeven om iets te kunnen kopen. Onze eigenheid verliezen is geen optie. De missie van P&V is zo veel mogelijk mensen bescherming te bieden en sociaal-economische impact te hebben. We zijn ervan overtuigd dat we dat best kunnen realiseren als coöperatieve onderneming.”
P&V Groep wil haar doelstellingen ook waarmaken door te investeren in andere coöperatieve projecten. Zo ondersteunde de verzekeraar de overname door Multipharma van de apotheekketen Goed van het christelijk ziekenfonds CM. P&V Groep is samen met het socialistische ziekenfonds Solidaris één van de belangrijkste aandeelhouders van de coöperatie Multipharma. Het precieze bedrag dat P&V investeerde is niet bekend, maar ligt volgens Vernaillen hoger dan het dividend dat de verzekeraar uitkeerde.
Hilde Vernaillen neemt afscheid als voorzitter van Assuralia
Hilde Vernaillen, CEO van P&V Groep, was sinds begin 2020 voorzitter van de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen Assuralia. Haar mandaat loopt eind deze maand ten einde. In de wandelgangen is te horen dat Etienne Bouas-Laurent, de Franse topman van AXA Belgium, voorgedragen zal worden als kandidaat-voorzitter. De algemene vergadering van Assuralia hakt op 24 juni die knoop door.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier