Patiënten betalen meer en meer supplementen aan artsen die ze niet zien
Artsen die amper of zelfs geen contact hebben met patiënten, rekenen steeds vaker ook ereloonsupplementen aan voor hun werk. “Het is meer dan ooit tijd om de supplementen af te schaffen”, klinkt het bij oppositiepartij sp.a.
Zulke ereloonsupplementen zijn een van de redenen waarom patiënten steeds meer uit eigen zak betalen. Het christelijk ziekenfonds wil meer beperkingen op de supplementen. Dat melden de Mediahuis-kranten maandag op basis van de Ziekenhuisbarometer van CM.
Patiënten in een eenpersoonskamer betalen gemiddeld 1.460 euro, besluit CM uit een analyse van 1,4 miljoen ziekenhuisfacturen. Meer dan 60 procent van dat bedrag (zo’n 900 euro) bestaat uit ereloonsupplementen. Dat zijn extra bedragen die dokters mogen vragen bovenop de vaste tarieven. Vijf jaar geleden maakten die ereloonsupplementen nog 56 procent uit van de factuur, die toen gemiddeld 1.379 euro bedroeg.
Als we naar het totaaplaatje kijken leren we dat de patiënten in een eenpersoonskamer vorig jaar 643 miljoen euro bovenop de standaardprijs betaalden. Dat is 5 procent meer dan het jaar daarvoor.
Drie redenen
Die stijging heeft volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp te maken met het feit dat de maximale ereloonsupplementen die artsen mogen vragen, blijven stijgen. “Nog eens twaalf ziekenhuizen hebben vorig jaar hun maxima opgetrokken”, verduidelijkt hij.
Daarnaast kiezen mensen vaker voor een eenpersoonskamer dan vroeger. Volgens Van Gorp willen mensen almaar meer privacy. “Het is weliswaar niet logisch dat zij in zo’n kamer meer moeten betalen voor een medische behandeling.”
Een derde reden is dus het aanrekenen van die supplementen voor technische prestaties. “Destijds rekenden alleen artsen die rechtstreeks contact hadden met de zieken supplementen aan. Nu gebeurt het meer en meer voor labonderzoeken of scans. Dat baart ons zorgen”, klinkt het.
Tot slot laat Van Gorp weten dat mensen met een hospitalisatieverzekering minstens een deel van de supplementen terugbetaald krijgen. “Maar twee miljoen Belgen hebben geen hospitalisatieverzekering”, zegt hij.
Sp.a pleit voor afschaffing
Het is meer dan ooit tijd om de supplementen af te schaffen
“Het is meer dan ooit tijd om de supplementen af te schaffen”, reageert sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. Dinsdag wordt in de commissie Volksgezondheid het voorstel van minister Maggie De Block (Open Vld) besproken waardoor artsen niet langer zullen kunnen weigeren om patiënten in een tweepersoonskamer te behandelen. Maar voor De Coninck gaat dit niet ver genoeg. Haar partij heeft al langer een wetsvoorstel ingediend om zulke supplementen af te schaffen. “Het voorstel ligt ter stemming in de Kamer. Waar wacht deze meerderheid nog op?”
In een reactie wijst De Block (Open Vld) erop dat er sinds juli vorig jaar geen ereloonsupplementen mogen aangerekend worden voor dagopnames in twee- en meerpersoonskamers.
Wat borstreconstructies betreft, worden de ereloonsupplementen voortaan beperkt tot 100 procent in een eenpersoonskamer en afgeschaft in twee- of meerpersoonskamers. Ook bij klinische biologie worden de supplementen beperkt en zijn er voorwaarden gesteld.
Tot slot laat De Block nog weten dat er in het huidige akkoord tussen artsen en ziekenfondsen, de zogenaamde Medicomut, staat dat er voor het einde van het jaar 2017 een debat moet plaatsvinden over de ereloonsupplementen.
“Ziekenfondsen moeten blijven samenwerken”
De ziekenfondsen moeten blijven samenwerken om de ziekenhuisfacturen billijk en betaalbaar te houden. Zo reageert de Landsbond van Liberale Mutualiteiten.
LM somt enkele mogelijke structurele maatregelen op om de ziekenhuisfacturen billijk en betaalbaar te houden: een correcte vergoeding van medische prestaties en een daaraan gekoppelde herijking van de nomenclatuur; een systeem van ereloonsupplementen dat afgestemd is op de veranderende normen en standaarden in de zorg; een transparant financieringsmodel voor de ziekenhuizen en een zo hoog mogelijke conventioneringsgraad van zorgverstrekkers.
Volgens de Liberale Mutualiteit zijn er daarnaast nog meer problemen die een rechtvaardige ziekenhuisfactuur voor de patiënt in de weg staan. Zo zijn er gevallen bekend waarbij leden van de ene mutualiteit voor net dezelfde zorg minder betalen dan andere mutualiteiten. “De kwestie sleept al minstens zes jaar aan, en verdient prioriteit.”
LM vindt ook dat de terugbetaling van remgelden via de aanvullende voordelen van het ziekenfonds een plaats heeft in het debat. “Die terugbetaling ondergraaft de aantoonbare voordelen van het principe van remgeld”, luidt het.
(Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier