Opgedreven motorvermogen: opletten voor de autoverzekering
Als je het vermogen van je wagen laat opdrijven, dan is het belangrijk dit door te geven aan je autoverzekeraar. Als je dat niet doet, riskeer je immers de vergoede schade te moeten terugbetalen.
Het komt tegenwoordig dikwijls voor dat het aantal pk’s van een wagen wordt verhoogd door een aanpassing van de software van de motor. Dit gebeurt meestal bij gespecialiseerde bedrijven die zo het vermogen kunnen verhogen met enkele tientallen pk’s.
Meestal kan dit mechanisch niet veel kwaad, meer zelfs het verbruik kan zelfs afnemen. Omdat het zogenaamde koppel toeneemt – dit betekent dat je auto vlotter rijdt in lagere toeren – moet je wel opletten dat de koppelomvormer van je wagen hiertegen is opgewassen.
Verzekeraar verwittigen
Het opdrijven van het motorvermogen is niet onwettelijk, maar je doet er goed aan om je autoverzekeraar daarvan op de hoogte te brengen. Voor de verzekeraar verandert immers het verzekerd risico. De kans dat je een ongeval hebt met een snellere wagen is nu eenmaal groter dan met een tragere wagen.
De premies van een autoverzekeraar worden berekend op basis van het vermogen per kilowatt pk. Hoe meer pk’s, hoe hoger de premie zal zijn. In de praktijk zal dit dan ook leiden tot de betaling van hogere premies.
De praktijk
Gebeurt het opdrijven van het vermogen in een erkende garage, dan moet de garagist dit in principe doorgeven zodat het inschrijvingsbewijs kan worden veranderd. Op die manier komt de verzekeraar meteen te weten dat het motorvermogen is aangepast.
In de praktijk gebeurt het opdrijven vaker via een gespecialiseerde ‘tuner’ waarbij niets wordt veranderd aan het inschrijvingsbewijs. Dit is echter geen reden om de verzekeraar niet op de hoogte te brengen van het feit dat de motor is opgedreven. Doe je dit niet en veroorzaak je een ongeval, dan bestaat immers het risico dat de verzekeraar achteraf ‘verhaal’ uitoefent. Dit betekent concreet dat je verzekeraar eerst de tegenpartij zal uitbetalen, maar dat hij de vergoede schade nadien van je kan terugvorderen tot een bedrag van maximaal ongeveer 30.000 euro. Toch een behoorlijke som geld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier