De risicobeheerder: ‘Elk bedrijf moet afwegen of het een verzekering tegen ontvoeringsrisico moet nemen’

© Getty Images
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Een verzekering tegen ontvoeringsrisico’s zit niet meteen in het standaard verzekeringspakket van gezinnen, maar voor sommige bedrijven is dat risico reëel en de bijhorende verzekering dus welkom.

Hoe statistisch onwaarschijnlijk een ontvoering ook moge zijn, bij bedrijven waarvoor het een bestaand risico is, komt ze onverwijld op het bord van de risicomanager. Die moet zich buigen over hoe groot dat risico is en of een bijhorende kidnap & ransom-verzekering (K&R) de moeite loont. Trends vroeg aan Bart Smets, voorzitter van de Belgische vereniging voor risicobeheer Belrim, naar de afwegingen en aandachtspunten voor bedrijven die zulke risico’s lopen en zo’n verzekering overwegen.

Wat moeten bedrijven zich voorstellen bij zo’n K&R-verzekering?

BART SMETS. “Ten eerste is zo’n polis niet op naam. Het is niet zo dat enkel specifieke personen in een bedrijf tegen ontvoeringsrisico’s zijn verzekerd. Die dekt meerdere en meestal alle mensen van een bedrijf. Het kan in theorie iedereen overkomen. Zo’n polis is trouwens niet enkel relevant voor ontvoeringsrisico’s in het buitenland. Ook in eigen land kunnen hooggeplaatste mensen in bedrijven of organisaties een doelwit zijn. Denk aan een kidnapping van een naaste van een bankdirecteur om die laatste onder druk te zetten. Zulke polissen gaan ook breder.”

Wat dekken ze bijvoorbeeld nog?

SMETS. “Dat hangt er vanaf welke uitbreidingen je ervoor onderhandeld hebt. Sommige polissen voorzien ook in bijstand bij een dreiging van ontvoering. Als je bijvoorbeeld een vermoeden hebt afgeluisterd of gevolgd te worden, dan kun je daar een beroep op doen voor extra bescherming en controles.”

Het gaat om heel specifieke risico’s. Zijn bedrijven zich daar voldoende van bewust?

SMETS. “Grote multinationals zeker. Maar niemand loopt natuurlijk te koop met het feit dat ze zo’n K&R-polis hebben. Nu, elk bedrijf moet zijn eigen risicoanalyse maken en in functie van in welke sector en landen het actief is en waar het zijn mensen naartoe stuurt, beslissen of zo’n polis nuttig kan zijn.”

Waar moeten bedrijven op letten en zich aan houden als ze zo’n polis overwegen?

SMETS. “Je moet er een uitgebreide vragenlijst voor invullen zodat men alle risico’s correct kan inschatten. Daarin speel je als bedrijf best open kaart. Zorg er ook voor dat je met een goede makelaar in zee gaat die deze gespecialiseerde verzekeringsmarkt goed kent en weet welke risico’s of specifieke uitbreidingen het best te plaatsen bij welke verzekeraar. Omdat het zo’n specifieke risico’s zijn, worden de meeste polissen in Londen onderschreven. Let er daarom ook op onder welke jurisdictie het verzekeringscontract valt, voor het geval er juridische twisten over zouden ontstaan.”

Zijn de bijhorende gespecialiseerde consultants belangrijk?

SMETS. “Hun diensten hangen samen met de polis. Verzekeraars hebben vaak vaste partijen met wie ze samenwerken. Die zijn niet alleen nuttig in het geval van een ontvoering, maar ook vooraf. Ze geven trainingen aan bedrijven die werknemers naar hoogrisicolanden sturen. Maar ook als je in die landen met een veiligheidsvraag zit, kun je op hen een beroep doen.”

Hoe zwaar weegt zo’n K&R-polis in het totaalpakket aan verzekeringen die een bedrijf heeft?

SMETS. “Dat hangt af van de ontvoeringsrisico’s van de sector en de landen waarin je actief bent. Verder is het verzekerde bedrag van belang. Het maakt een verschil of dat 500.000 of 10 miljoen euro is. Heel grote bedragen zullen bij verschillende verzekeraars geplaatst worden. De hoogte van de verzekeringspremie hangt ook af van de capaciteit op de verzekeringsmarkt, van de vraag-aanbodverhouding. Maar verder is de kans op een ontvoering over het algemeen relatief klein, weliswaar met grote gevolgen als het zich voordoet. Voor de meeste bedrijven zijn daarom de premies van zo’n K&R-polis een relatief klein deel van de totale verzekeringskosten.

Partner Content