Nationale Bank: ‘Gezinnen dreigen zich niet langer te kunnen verzekeren tegen brand en natuurrampen’

Pierre Wunsch en Steven Vanackere van de Nationale Bank van België (NBB) © Belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De Belgische wetgever heeft nog altijd niet duidelijk afgelijnd hoe de factuur van een natuurramp tussen de verzekeraars en de overheid verdeeld wordt. “Die onduidelijkheid kan ertoe leiden dat de verzekeraars geen brandverzekeringen meer kunnen aanbieden aan de gezinnen. De regering moet dringend werk maken van een duidelijk kader”, zegt Steven Vanackere, directeur van de Nationale Bank.

De Nationale Bank doet deze oproep aan de overheid in het kader van haar opdracht om de financiële stabiliteit in België in de gaten te houden. “Ons nieuwe rapport is niet zo populair als een concert van Taylor Swift, maar blijft belangrijk in een wereld die regelmatig geplaagd wordt door economische en geopolitieke schokken”, zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank.

Alles is rustig aan het westerse front, zo laat het rapport zich lezen. De economie lijkt een zachte landing te maken na de inflatie- en renteschok van de voorbije jaren. De banken hebben royale kapitaalbuffers, zijn voldoende liquide en genieten van een goede maar geen buitensporige winstgevendheid. De huizenmarkten koelden wat af, en de Nationale Bank durft de hand niet in het vuur steken dat de woningprijzen nog overgewaardeerd zijn.

Onduidelijke verdeling factuur

Aan het verzekeringsfront roept de Nationale Bank wel op tot actie, omdat de gezinnen toegang dreigen te verliezen tot een brandverzekering, die ook overstromingsrisico’s denkt. Het verhaal begint met de zware overstromingen in Wallonië in de zomer van 2021. Bij zo’n ramp was de wettelijke regeling zo dat de verzekeraars maximaal 350 miljoen euro dekten, terwijl de rest van de schadefactuur gedragen werd door de overheid. De totale schade van de overstromingsramp liep op tot 2,4 miljard euro, waarop de verzekeringssector toezegde de tegemoetkoming te verhogen tot 700 miljoen euro. De rest van de factuur viel in principe ten laste van de Waalse overheid, omdat het rampenfonds regionale materie is. “De politieke realiteit is echter dat iedereen het normaal vond dat ook de federale overheid tussenbeide kwam. Maar die interventie zorgde voor onduidelijkheid over wie de factuur betaalt”, zegt Steven Vanackere.

Herverzekeraars trekken premies fors op

Vandaag is daar nog altijd geen duidelijk kader over, stelt de Nationale Bank vast. Die onzekerheid heeft een impact op de Belgische verzekeraars. Zolang er geen duidelijkheid is, hebben ze moeite om zichzelf te herverzekeren tegen natuurrampen. Internationale herverzekeraars hebben hun premies aan Belgische verzekeraars verhoogd met 50 à 60 procent de voorbije twee jaar. Houdt die situatie aan, dan dreigen de herverzekeraars zich verder terug te trekken uit de Belgische markt. In dat geval zouden de Belgische verzekeraars geen brandverzekeringen kunnen aanbieden aan de gezinnen, waardoor de Belgische gezinnen zich niet meer kunnen verzekeren tegen brand of natuurrampen, of enkel nog tegen fors hogere premies. Dat kan een stevige impact hebben op de economische groei, waarschuwt de Nationale Bank.

“Vandaar onze oproep om een duidelijk wettelijk kader te scheppen, zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn”, zegt Steven Vanackere. In een eerste wettelijke bijsturing is het plafond voor de verzekeraars opgetrokken tot 1,6 miljard euro per ramp, maar de Nationale Bank vraagt een fundamentele hervorming van het wettelijke kader, zodat het voor iedereen duidelijk is, ook voor de herverzekeraars, hoe de factuur van een natuurramp verdeeld wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content