Helft Belgen bereid rijgedrag te laten volgen in ruil voor lagere verzekeringspremie
53 procent van de Belgen is bereid om zijn verzekeraar zijn rijgedrag te laten volgen, bijvoorbeeld via een zwarte doos of een app, in ruil voor een lagere verzekeringspremie. Dat toont een bevraging naar de reputatie van de verzekeringssector aan die verzekeringskoepel Assuralia donderdag presenteerde.
‘Een kleine meerderheid is bereid om een black box in zijn auto te plaatsen of om met een app, verbonden met de verzekeraar, te werken om een korting op de verzekeringspremie te bekomen’, zei gedelegeerd bestuurder Philippe Colle.
Het rijgedrag is hiermee wel de uitzondering inzake privacy. Meestal staat de particulier er niet voor open om privégegevens te laten gebruiken voor het berekenen van aangepaste premies. Ook vindt bijna 69 procent dat wie onder invloed van alcohol of drugs rijdt en een ongeval veroorzaakt, zelf moet opdraaien voor de kosten, in plaats van de verzekeraar.
Het onderzoek ging bijvoorbeeld ook in op verzekeringsfraude, die vooral plaatsvindt bij de auto-, brand-, diefstal of familiale verzekering. Tweeënzestig procent is akkoord met de stelling dat ze teveel betalen voor hun verzekering omdat er valsspelers zijn. ‘Wij ramen al enkele jaren dat die fraude ervoor zorgt dat elke familie in België 100 tot 120 euro premie te veel betaalt’, aldus Colle.
Dat bedrag, 100-120 euro, zit aan de bovenkant van de geschatte vork, voegt de woordvoerder toe. Eerder dit jaar was er sprake van 60 tot 125 euro jaarlijkse kost per huishouden. Bij de verzekeraars komen op jaarbasis 7.500 tot 10.000 fraudegevallen aan het licht, aldus de woordvoerder. Bij 1 procent van de claims volgt een controle en wordt de aangifte uitgespit. Die gevallen zijn gemiddeld goed voor 10.000 euro fraude.
Nog enkele andere bevindingen: maar 23 procent van de particulieren vindt de verzekeringsproducten duidelijk en gemakkelijk te begrijpen. Die gebrekkige kennis vond Assuralia ook terug bij de klassieke levensverzekering (tak21): 31 procent van de bevraagden zonder dergelijke verzekering, weet niet dat kapitaal en rendement gegarandeerd zijn. Tot slot wil een meerderheid de polis nog steeds op papier en die ondertekenen. Voor de aangifte en opvolging van fraude wil 72 procent wel via de digitale weg gaan.
Marktonderzoeksbureau GfK peilde in de tweede helft van 2017 bij 1.130 particulieren en 151 zelfstandigen over de verzekeringssector.