Corona Direct wil veilige chauffeurs goedkopere autoverzekering geven
De verzekeraar Corona Direct lanceert Caro, een onderzoek naar de rijstijl en rijveiligheid. De verzekeraar wil werk maken van een verzekering waarbij de premie wordt bepaald in functie van de effectieve rijstijl
Gedurende één jaar zullen 5.000 chauffeurs die meer dan 10.000 kilometer per jaar rijden hun rijgedrag laten monitoren door een smartphone-app om te onderzoeken of ze dankzij coaching, tips en beloningen veiliger gaan rijden en hun rijstijl aanpassen. De verzekeraar wil hiermee de correlatie meten tussen rijstijl en ongevallenrisico, met als doel een autoverzekering te lanceren waarbij de premie wordt bepaald in functie van de effectieve rijstijl. Dat maakt het bedrijf maandag bekend.
Rijveiligheid
Corona Direct is de directe verzekeraar van de Belfius Insurance-groep. Tien jaar geleden lanceerde de maatschappij als eerste in België de kilometerverzekering, vanuit de overtuiging dat bestuurders die minder kilometers rijden minder ongevallen hebben. “Dat uitgangspunt is inmiddels bevestigd: bij klanten die 25.000 kilometer per jaar rijden is de kans op een ongeval drie keer groter dan bij klanten die 5.000 kilometer per jaar rijden”, aldus de verzekeraar.
In samenwerking met de Universiteit Gent, DrivOlution en Sentiance, lanceert Corona Direct met Caro een nationaal onderzoeksproject over rijstijl en rijveiligheid. “Waar flitspalen, trajectcontroles, politie en rechtbanken repressief en ontradend werken, en instanties als het BIVV vooral sensibiliseren, willen wij dit aanvullen met een alternatieve aanpak: coachen en belonen”, aldus Philippe Neyt, commercieel directeur Corona Direct.
Correlatie rijstijl-ongevallen
De 5.000 deelnemende chauffeurs (verplicht verzekerd bij Corona Direct) laten één jaar hun rijstijl monitoren en coachen. De Caro-app monitort de rijstijl op vijf parameters: optrekken, remmen, bochtenwerk, het respecteren van de snelheidsbeperkingen en telefoongebruik tijdens het rijden. Op basis van de metingen geeft de app coaching en gepersonaliseerde tips.
De UGent en DrivOlution analyseren nadien de verzamelde big data om na te gaan of een correlatie is tussen de individuele rijstijl en het aantal ongevallen. Die analyse zal de basis vormen voor de ontwikkeling van een nieuwe autoverzekering van Corona Direct. “Iedereen blijft verzekerbaar, maar de premie zal eerlijker zijn”, houdt Corona Direct voor. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier