Betaal je successierechten op een tak 21 of 23?
Heel wat Belgen hebben hun spaargeld belegd in een tak 21 of tak 23. Betalen je nabestaanden hierop dan successierechten als je overlijdt? En klopt het dat er een speciale regeling is, als je gehuwd bent met een gemeenschapstelsel?
Bij een tak 21 of spaarverzekering krijg je een gewaarborgd rendement en een bonus. Een tak 23 of beleggingsverzekering kunnen we het best omschrijven als een beleggingsfonds in een verzekeringskleedje. Maar beide beleggingen zijn juridisch gezien verzekeringen. Betaal je dan successierechten bij het overlijden van de verzekerde?
In principe belastbaar
Stel dat vader een tak 21 of 23 afsluit waarin hij zijn echtgenote aanduidt als begunstigde in de polis. Als vader overlijdt, zal moeder op het opgebouwde bedrag van de tak 21 of 23 successierechten moeten betalen en wordt dit bij haar deel van de erfenis gevoegd. De andere erfgenamen betalen hierop dus niets.
Dat is logisch, aangezien zij ook niets ontvangen van de verzekeraar. Kortom, de uitkering die betaald wordt op het ogenblik van het overlijden, wordt in principe belast in de successierechten.
Speciale regeling bij gemeenschapstelsel
Er is een speciale regeling voor echtgenoten die gehuwd zijn onder een gemeenschapsstelsel, bijvoorbeeld als je geen huwelijkscontract hebt. Werden de premies van je levensverzekering betaald met gemeenschapsgeld, dan is de uitkering slechts voor de helft belastbaar in de successierechten!
Dat is logisch, want gemeenschapsgeld behoort toe aan beide echtgenoten. Als de echtgenote de begunstigde is, dan heeft zij bijgedragen tot de premies en dus indirect ook tot het uitgekeerde kapitaal. Wie gehuwd is met zuivere scheiding van goederen of de premies betaald heeft met ‘eigen’ geld (bijvoorbeeld met geld dat je geërfd hebt of geschonken kreeg), dan wordt de volledige uitkering belast. (JA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier