Aanpassing indexering hospitalisatieverzekering: wat verandert er?

© iStock

De tarieven voor een hospitalisatieverzekering mogen vanaf 1 juli jaar na jaar stijgen in functie van de prijsevolutie van de gezondheidszorg. Maar hoe sterk mogen de prijzen stijgen?

De ziekenfondsen en de verzekeraars zijn al een tijd vragende partij voor de herinvoering van de medische index. Sinds eind 2012 kunnen de aanbieders van hospitalisatieverzekeringen de premies alleen nog aanpassen aan de index van de consumptieprijzen. Maar die is nauwelijks gestegen, terwijl de uitgaven voor de gezondheidszorg de jongste jaren fors zijn opgelopen.

Als de verzekeraars de exploderende kosten voor een opname in het ziekenhuis willen bijbenen en dus een serieuze premieverhoging willen doorvoeren, moeten ze daarvoor eerst groen licht krijgen van de toezichthouder, de Nationale Bank van België. Ze moeten een zware procedure doorlopen en bewijzen dat hun rendabiliteit zonder die tariefverhoging onder druk komt te staan. Dat schrijft De Tijd.

‘Consument beter beschermd’

Van die mogelijkheid maakte DKV in 2014 gebruik. Dat leidde begin 2015 tot stevige premieverhogingen die niet bij iedereen in goede aarde vielen. DKV is met circa 800.000 particuliere klanten de marktleider in België. Om dat soort prijsschokken te vermijden, waren de verzekeraars vragende partij voor de herinvoering van de medische index.

Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) komt aan dat verzoek tegemoet. “Met de medische index staat er meteen een plafond op de jaarlijkse stijging, waardoor de consument beter is beschermd.”

Vier medische indexen

De regering maakt weliswaar een onderscheid tussen vier medische indexen. Die verschillen al naargelang je verzekerd bent voor een eenpersoonskamer, een twee- of meerpersoonskamer, voor ambulante zorg of voor tandzorg. Aan die indexen hangen bepaalde waarborgen vast die per leeftijdsklasse verschillen.

Wie bijvoorbeeld 52 jaar is en verzekerd is voor een eenpersoonskamer mag het komende jaar een verhoging verwachten van 6 procent. Wie verzekerd is voor een twee-of meerpersoonskamer heeft meer geluk.

Voor mensen tussen 20 en 49 jaar verandert er bijvoorbeeld niets. Enkel de 50-plussers krijgen een noemenswaardige prijsverhoging te slikken. Verzekeringnemers tussen 50 en 64 jaar zien de premies volgend jaar stijgen met 2,79 procent. 65-plussers zien het prijskaartje volgend aandikken met 3,83 procent. Desalniettemin blijven de prijsstijgingen binnen de perken in vergelijking met de eenpersoonskamers. Voor de ambulante zorgen en tandverzorging blijven de tarieven de komende jaren ongewijzigd.

Aanpassing indexering hospitalisatieverzekering: wat verandert er?
© FOD Economie

De Federale Overheidsdienst Economie benadrukt dat de verzekeraar de verzekeringnemen op de hoogte moet brengen als hij de tarieven indexeert.

(Belga/RR/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content