5 vragen die je jezelf moet stellen voor je een hospitalisatieverzekering afsluit
Een opname in het ziekenhuis kan veel geld kosten. Gelukkig kan je dit opvangen met een hospitalisatieverzekering. Wat is een goede hospitalisatieverzekering?
Niet alle hospitalisatieverzekeringen zijn dezelfde. We geven je alvast enkele aandachtspunten.
1. Worden de voor-en nabehandelingskosten terugbetaald?
Kijk na in hoeverre de polis de pre- en posthospitalsatiekosten terugbetaalt. Goede polissen komen immers tussen voor de ambulante medische kosten die verband houden met de hospitalisatie. Denk bijvoorbeeld aan de facturen van voorafgaande medische onderzoeken en kinesitherapiebehandelingen na een medische ingreep. Goede polissen betalen ambulante medische kosten één maand vóór de hospitalisatie en drie maanden na de hospitalisatie.
2. Voorziet de polis een speciale regeling voor zware ziektes
Een goede hospitalisatiepolis voorziet ook een bijzondere regeling voor een aantal zware ziektes, zoals kanker, suikerziekte, leukemie,… Een goede polis vergoedt de kosten voor alle geneesmiddelen, medische en paramedische behandelingen die een arts in het kader van die zware ziekte verstrekt of voorschrijft. Zowel de ziekenhuisrekeningen als de kosten van ambulante verzorging die buiten de periode van voor- en nabehandeling vallen, worden terugbetaald.
3. Betaalt de polis ook terug bij een daghospitalisatie?
Meer en meer medische ingrepen gebeuren via een ‘one-day-clinic’ waarbij je ‘s morgens het ziekenhuis binnen gaat en dezelfde dag nog naar huis mag. Goede hospitalisatiepolissen voorzien ook een dekking als je niet overnacht in het ziekenhuis.
4. Geniet je ook in het buitenland een dekking?
Een goede hospitalisatiepolis voorziet in een bijstandsverzekering die in het buitenland instaat voor hulp en repatriëring van het slachtoffer en van zijn familie. Het is immers vooral bij dure hospitalisaties in het buitenland dat een goede verzekering haar nut bewijst.
5. Voorziet de polis niet te veel uitsluitingen?
Bepaalde risico’s worden contractueel uitgesloten. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten ten gevolge van pogingen tot zelfmoord, actieve deelname aan gewelddaden, natuurrampen, drugsgebruik, misbruik van geneesmiddelen, drankmisbruik,…(JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier