Twee bakstenen aandelen die renderen
In tijden van lage rente ogen de dividendrendementen van de Belgische vastgoedbevaks aantrekkelijk. Toch is het zaak de risico’s niet uit het oog te verliezen. We stellen u twee van onze favorieten voor.
In tijden van lage rente ogen de dividendrendementen van de Belgische vastgoedbevaks aantrekkelijk. Toch is het zaak de risico’s niet uit het oog te verliezen. We stellen u twee van onze favorieten voor.
Een belegging in een vastgoedbevak is een belegging in vastgoed, maar het blijft een aandeel. De koers kan dus dalen of stijgen, samen met de beurs. Ook het dividendrendement kan fluctueren. Sommige vastgoedbevaks hebben hun dividend noodgedwongen moeten verlagen, anderen hebben het kunnen optrekken.
Favoriet 1: Befimmo, de kantorenspecialist
De vastgoedportefeuille van Befimmo, met een waarde van 2,2 miljard euro, bevat alleen kantoren. Befimmo zou dus in slechte papieren moeten zitten gezien de toestand op de kantorenmarkt. Zijn grootste klant is echter de Belgische overheid, die 68 procent van het vastgoed huurt. Dat is een niet te verwaarlozen troef in tijden van economische instabiliteit. Befimmo heeft nog altijd een hoge bezettingsgraad van 95,2 procent.
Verhuren aan de overheid is synoniem voor langdurige contracten. De gemiddelde resterende looptijd van het vastgoed bedraagt negen jaar, waardoor Befimmo de lagere conjunctuur in de kantoorverhuur gemakkelijker kan opvangen. Dat geldt zeker in Brussel, waar twee derde van het patrimonium is gelegen.
Bovendien heeft Befimmo zijn schuldgraad in 2013 opnieuw verlaagd tot 45 procent, waardoor het in de komende jaren investeringen kan doen, als de kantorenmarkt zich tenminste herstelt. De lagere schuldgraad biedt ook meer zekerheid over het dividend, dat stabiel blijft.
Befimmo noteert met een korting tegenover zijn intrinsieke waarde (54,13 euro eind 2013), waardoor het elke nieuwe daling van de waarde van zijn vastgoedpatrimonium kan opvangen. Die waarde is de jongste zes jaar wel afgenomen, maar in 2013 minder dan verwacht. Het aandeel biedt een brutodividendrendement van 6,6 procent.
Favoriet 2: WDP, de opslag van de toekomst
Naarmate de interneteconomie zich ontwikkelt, zullen we vaker thuis werken en online boodschappen doen. De vraag naar kantoren en winkels kan dan dalen. Het logistieke vastgoed zal van die trend profiteren. Het groeiende aantal onlinewinkels creëert meer vraag naar magazijnen, en dat is de specialisatie van Warehouses De Pauw (WDP). Het heeft 2,2 miljoen vierkante meter aan magazijnen, verspreid over 104 sites in België, Nederland, Frankrijk en Roemenië, met een waarde van 1,2 miljard euro.
WDP is in de Benelux de marktleider in logistiek en semi-industrieel vastgoed. Het vastgoed is bijna volledig verhuurd (bezettingsgraad van 97,4 procent eind 2013), met een gemiddelde resterende looptijd van 7,3 jaar. Dat genereerde vorig jaar 83 miljoen euro aan huurinkomsten. WDP investeerde de voorbije jaren 76,8 miljoen euro in zonnepanelen, wat vorig jaar 6,6 miljoen euro opbracht. De courante nettowinst klokte af op 59,6 miljoen euro, 14 procent hoger dan het jaar voordien. Per aandeel steeg de nettowinst met 5 procent tot 3,85 euro. Die geringere stijging is te wijten aan een kapitaalverhoging voor de overname van een site in Geel en het keuzedividend in aandelen. WDP financiert minstens de helft van zijn uitbreidingen met eigen vermogen, wat als keerzijde heeft dat regelmatig nieuwe aandelen worden uitgegeven.
WDP noteert tegen een hoge premie van 50 procent boven de boekwaarde en tegen 13,5 keer de verwachte winst van dit jaar. Toch bedraagt het verwachte brutodividendrendement nog altijd 6,1 procent, waarvan netto 4,6 procent overblijft. De groep heeft vergevorderde plannen om haar nettowinst per aandeel tegen 2016 met 20 à 25 procent te doen stijgen tegenover 2013, zonder haar schuldgraad te verhogen. WDP is niet goedkoop, maar biedt een aantrekkelijk dividend én de kans om in te spelen op de groeiende vraag naar logistiek vastgoed.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier