Staatsschuld eurozone naar nieuw record, economische activiteit valt terug
De staatsschuld van de landen van de eurozone was nooit eerder zo groot als vorig jaar, blijkt uit een rapport van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. De PMI-index van het onderzoeksbureau Markit brengt evenmin goed nieuws.
In 2011 nam de staatsschuld in de 17 landen van de eurozone toe tot 87,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegenover 58,3 procent in 2010. Dat is het hoogste peil sinds de invoering van de euro in 1999. Voor de 27 landen van de Europese Unie (EU nam de staatsschuld toe van 80 naar 82,5 procent.
De grootste schuldenaars zijn Griekenland (165 procent van het bbp), Italië (120 procent van het bbp), Ierland en Portugal (beide 108 procent van het bbp). België staat genoteerd op een vierde plaats met een staatsschuld van 98 procent van het bbp. Estland, Bulgarije en Luxemburg houden de staatsschuld onder 20 procent van het bbp.
Behalve de staatschuld werd ook het het begrotingstekort in de eurozone groter. Het tekort kwam eind 2011 uit op 4,1 procent van het bbp tegenover 6,2 procent in 2010. In de hele Europese Unie was er een daling van 6,5 naar 4,5 procent.
Landen met het grootste begrotingstekort zijn Ierland (13 procent), Griekenland (9 procent) en Spanje (8,5 procent). België telde eind 2011 een tekort op van 3,7 procent. Zweden, Estland en Hongarije van hun kant slaagden erin een overschot te boeken.
‘Ergste moet nog komen’
Maandag valt er wat de economische activiteit in de eurozone betreft evenmin goed nieuws te rapen. Dat blijkt uit de PMI (of inoopmanagersindex)-index van het onderzoeksbureau Markit. De PMI-index voor de industrie daalde van 47,7 in maart tot 46 in april. De PMI-index voor de dienstensector zakte van 49,2 naar 47,9.
De peiling van Markit polst zoals andere indicatoren naar het vertrouwen in de economie. Een getal onder de 50 wijst op een meerderheid van pessimisten. Een dubbele tegenvaller overigens, want analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een stijging tot respectievelijk 48 en 49,3.
Chris Williamson, econoom bij Markit, ziet op dit moment geen elementen die de groei in de eurozone zouden kunnen aantrekken. “Dat zou kunnen betekenen dat de relatief bescheiden terugval van vandaag de komende maanden alleen maar erger wordt”, aldus Williamson. (Belga/Reuters/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier