Zo laat je je geen tweede keer oplichten
De financiële toezichthouder FSMA waarschuwt voor oplichters die het gemunt hebben op slachtoffers van eerdere fraude. Zij doen zich voor als iemand die de slachtoffers wil helpen. Hoe kan je vermijden dat een fraudeur voor een tweede keer met je geld aan de haal gaat?
Bedrag storten
Als iemand je vraagt om op voorhand een bedrag te storten of een rekening te openen op een tradingplatform, is de kans bijzonder groot dat je te maken hebt met een bedrieger. De autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) raadt aan om niet in te gaan op diensten die ongevraagd worden aangeboden om door fraude geleden verliezen goed te maken. Ook geld storten op een rekeningnummer dat zo iemand aanbiedt, is geen goed idee.
Controle identiteit
De oplichters doen zich meestal voor als advocaat. Op de site van de Orde van de Vlaamse Balies (OVB) kan je controleren of je te maken hebt met een echte advocaat. Je kan de naam ingeven in de zoekfunctie ‘zoek een advocaat’.
Voor Franstalige of Duitstalige advocaten kan je terecht op avocats.be. Indien een buitenlander contact met je opneemt, kan je op het E-justice-Portaal verifiëren of die persoon een echte advocaat is. Daar zijn de advocaten van alle Europese lidstaten terug te vinden.
“Je kunt het beste rechtstreeks contact opnemen met de zogenoemde advocaat om na te gaan of zijn beweringen kloppen. Als het verhaal geen steek houdt, dan kan je aan de balie melden welke advocatennaam frauduleus wordt gebruikt. De contactgegevens van de veertien Vlaamse balies staan op advocaat.be”, zegt de voorzitter van de OVB, Dominique Matthys.
Je kunt ook gemakkelijk controleren of een vennootschap wel echt bestaat. Belgische vennootschappen moeten een handelsregisternummer hebben. Op de site van de de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) kun je controleren of een vennootschap echt bestaat. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier