Zo kom je te weten of je arts de wettelijke tarieven aanrekent
Patiënten moeten beter op de hoogte zijn van welke artsen in hun buurt de wettelijke tarieven hanteren. Daarvoor lanceert sp.a een website, waarop je als patiënt kan nagaan of een arts of specialist extra kosten aanrekent.
“Ook moet de overheid beter controleren op artsen die zogezegd de wettelijke tarieven hanteren, maar toch extra’s aanrekenen”, klinkt het bij de socialisten.
Elke twee jaar sluiten artsen en ziekenfondsen een akkoord over de tarieven die ze kunnen aanrekenen. Daar staan voor de zorgverstrekkers bepaalde voordelen tegenover. Die afspraken worden in conventies gegoten. Bij zogenaamde geconventioneerde artsen betaalt de patiënt enkel het remgeld.
Geconventioneerde artsen
Bij het meest recente akkoord is 11,5 procent van de actieve huisartsen volledig uit de conventie getreden. Bij de specialisten gaat het om 19 procent, maar daar zijn er opvallende verschillen tussen de conventies. De helft van de gynaecologen volgt de conventie niet, bij plastisch chirurgen doet 58 procent dat niet. Dermatologen spannen de kroon met 69 procent.
Het probleem is volgens Kamerlid Karin Jiroflée dat patiënten gewoon niet weten wat artsen mogen aanrekenen. Twee op drie weet ook niet of zijn arts geconventioneerd is. Daarom wil ze dat artsen worden verplicht in hun wachtkamer in gebruikelijke taal te afficheren of ze zich aan de conventies houden en daarbij ook de tarieven vermelden.
Website
Een tweede initiatief houdt de lancering in van de website vraagtmijnartsteveel.be. Daarop kan je nagaan of je arts de wettelijke tarieven volgt en kan je in je regio per discipline op zoek gaan. Er zijn immers ook grote regionale verschillen, weet Jiroflée.
De Vlaamse socialisten vragen de overheid daarom meer artsen ertoe aan te zetten de conventies te volgen, onder meer door ondersteuningspremies enkel aan geconventioneerde artsen toe te kennen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier