Wat betekent ING voor uw portemonnee?
Voor de werknemers van ING zijn het bange dagen. Er staan 3500 banen op de tocht in ons land, maar het is nog niet duidelijk welke banen uiteindelijk zullen verdwijnen. Ook voor de spaarders en de beleggers heeft deze herstructurering gevolgen.
Wat zijn de gevolgen voor de spaarders?
Tot nu toe is 100.000 euro van uw spaargeld bij Record Bank gegarandeerd en 100.000 euro bij ING. De depositogarantie behelst 100.000 euro per bank en per persoon. Record Bank is vandaag meer dan een merknaam. Het is een aparte bank. Als Record Bank in de toekomst ophoudt te bestaan als een aparte vennootschap, dan betekent dat ook meteen dat er slechts 100.000 euro per klant gegarandeerd is voor alle rekeningen bij de bankgroep. Bij een gemeenschappelijke rekening wordt het bedrag op de rekening gelijk verdeeld onder de rekeninghouders. Het is iets om in de gaten te houden.
Bij BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank is het overigens nu al zo dat u de optelsom moet maken van uw rekeningen bij die drie banken. Fintro en Hello Bank zijn slechts merknamen, waarmee de grootste bank van ons land jongeren bedient (Hello Bank) of mensen op een kleinschalige, lokale manier wil aanspreken (Fintro). Vergis u dus niet: slechts 100.000 euro van uw spaargeld bij deze drie banken samen is gegarandeerd.
Het maakt niet uit of uw bank onder het toezicht van België of een andere lidstaat van de Europese Unie valt: de bescherming van uw spaargeld is dezelfde. Die depositogarantie is het gevolg van een Europese richtlijn. In België, en de meeste andere landen, moeten de banken gaandeweg geld opzij zetten in een beschermingsfonds voor het geval er een akkefietje zou gebeuren. Als er bij een faillissement van een Belgische bank onvoldoende geld in het beschermingsfonds zit, dan moet de Belgische staat geld voorschieten, zodat de gedupeerde klanten binnen een termijn van 20 werkdagen hun geld terugkrijgen.
Vorige week bezorgde Deutsche Bank spaarders en beleggers kopzorgen. Deutsche Bank werkt sinds 2011 met een Duitse banklicentie in ons land. In Duitsland is er, boven op de gewone depositogarantie georganiseerd door de Duitse overheid, een vrijwillig spaargarantiesysteem die de Duitse banken onder mekaar organiseren. Die garantie beloopt per klant 20 procent van het eigen vermogen van de bank die failliet gaat. Als u er toch niet op vertrouwt dat het onderlinge garantiesysteem van de Duitse banken een faillissement van een van de grootste banken kan dragen, dan doet u er ook bij Deutsche Bank het best aan het plafond van 100.000 euro per persoon te respecteren.
Wat zijn de gevolgen voor beleggers?
Voor wie aandelen bezit, is de herstructurering bij ING in principe een goede zaak. Door te snoeien in de kosten, stelt de bank de winstmarge veilig. Dat is de cynische beurslogica. De initiële koersreactie was dan ook positief. Het aandeel won tijdelijk meer dan 1 procent, maar noteert ondertussen met een klein verlies.
Door impact van de historisch lage rente op hun businessmodel hebben banken slechts twee keuzes om de winst op peil te houden: efficiënter werken of hogere kosten aanrekenen aan de klanten voor hun dienstverlening. We zagen de voorbije maanden bijvoorbeeld verschillende Belgische banken de kosten voor een kredietdossier optrekken. Maar de klassieke banken kunnen de kosten ook niet al te veel verhogen als ze de klanten niet willen wegjagen naar goedkopere (internet)banken. Het herstructureringsplan wordt ook verkocht als noodzakelijk om ING klaar te stomen voor de uitdagingen waar de banksector voor staat, zoals de digitalisering.
ING bevestigde bovendien deze ochtend zijn intentie een stijgend dividend te betalen aan de aandeelhouders. Als de winst stijgt, dan kan de winstuitkering aan de aandeelhouders ook omhoog. Er kwamen meteen allerlei reactie uit politieke hoek. Zo hekelde PS-voorzitter Elio Di Rupo wat hij “beursontslagen” noemt. Hij merkt op dat ING België de voorbije tien jaar 7,2 miljard euro aan dividenden heeft uitbetaald aan het Nederlandse moederbedrijf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier