Wat betekent het begrotingsakkoord voor u?
Afgelopen weekend heeft de regering een akkoord bereikt over de begroting voor 2016. Onder meer de leerkrachten, de dieselchauffeurs en de rokers gaan de nieuwe maatregelen in hun portefeuille voelen. Een overzicht.
De regering-Michel moest de afgelopen weken op zoek naar 2,2 miljard euro. Ze is daar onder meer in geslaagd door de uitgaven voor veiligheid, ter waarde van 400 miljoen euro, buiten de begroting te houden. Ook de “budgettaire neutralisering” van kosten verbonden aan de vluchtelingencrisis scheelt een slok op de borrel. Daarnaast nam de regering een reeks maatregelen om de begrotingscontrole van dit jaar op orde te krijgen.
Aanpassing vennootschapsbelasting
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een mandaat gekregen om een hervorming van de vennootschapsbelasting in gang te zetten. Dat moet de fiscaliteit voor kmo’s “rechtvaardiger” maken. Onder meer Unizo pleit voor een duaal tarief in de vennootschapsbelasting. Ze wil de vennootschappen laten kiezen tussen een verlaagd tarief van 20 procent zonder aftrekmogelijkheden, en het bestaande tarief met aftrekmogelijkheden.
Verhoging accijnzen diesel en tabak
Het nieuwe akkoord van de regering is slecht nieuws voor de dieselchauffeurs en de rokers. De ministers hebben beslist de geplande verhoging van de accijnzen op diesel en tabak te vervroegen. Dit jaar steeg de prijs van een pakje sigaretten al met 13 cent en die van roltabak met 70 cent. Daar komt in 2018 nog eens respectievelijk 0,19 en 2,18 euro bij, meldt De Tijd. De accijnsverhogingen moeten in 2016 en 2017 samen 70 miljoen euro opbrengen.
Bovendien wil minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) die accijnsverhoging koppelen aan een gezondheidsdoelstelling. De opzet is het aantal rokers tegen 2018 onder 17 procent te brengen. Momenteel rookt 18,3 procent van de bevolking. In 1997 was dat nog 25,5 procent.
De dieselchauffeurs krijgen twee extra prijsverhogingen te slikken, nadat de prijzen aan de pomp vorig jaar al stegen met 2 euro per 50 liter. In 2017 moeten ze 2 euro meer betalen en in 2018 is dat 3 euro extra.
Belastingen deeleconomie
Daarnaast gaat de regering op zoek naar inkomsten in de deeleconomie. Er zijn nog geen details over de aanpak. Een belasting van 10 procent wordt niet uitgesloten. We weten wel al dat mensen die op die manier iets bijverdienen een plafond van 10.000 euro niet mogen overschrijden. Doen ze dat wel, dan behandelt de fiscus ze als een onderneming.
Hervorming pensioenen ambtenaren
Het sleutelwerk van de regering is vooral slecht nieuws voor de ambtenaren. Zij moeten langer werken om recht te hebben op hetzelfde pensioen. Zo tellen de studiejaren niet langer mee als gewerkte jaren bij de berekening van het pensioen.
Bovendien kunnen de ambtenaren hun niet gebruikte ziektedagen niet langer opsparen tot aan het einde van hun loopbaan. Tegelijk worden de zogenoemde preferentiële tantièmes afgebouwd. Door die tantièmes telt een gewerkt jaar van een ambtenaar nu zwaarder mee dan dat van een werknemer. Daardoor hoefde een ambtenaar tot nu minder lang te werken om aan een volledige loopbaan te komen.
Strengere controle langdurig zieken
Wie langdurig ziek is, gaat dan strenger gecontroleerd worden. Vanaf een maand ziekteverlof krijgen zieken een vragenlijst opgestuurd. Een controlearts zal op basis van de antwoorden nagaan of de werknemer opnieuw aan de slag kan. Enkel wie zwaar ziek is, wordt met rust gelaten. Ook wie tijdskrediet neemt, mag zich aan meer controles verwachten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier