Wat als je reisorganisator failliet gaat?

© REUTERS

Stel dat je een reis boekt en een voorschot betaalt aan de reisorganisator die vervolgens failliet gaat. Ben je je voorschot dan kwijt?

Heb je een reis geboekt bij een reisorganisator, reisbureau of touroperator die wettelijk in orde is, dan verplicht de Belgische wetgeving hen om zich tegen hun financieel onvermogen te verzekeren. Legt jouw reisorganisator, reisbureau of touroperator de boeken neer, dan komt die verzekering tussen. Alle erkende reisorganisatoren en reisbemiddelaars zijn hiervoor verzekerd, ofwel bij de verzekeringsmaatschappij ‘De Europese _ in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus _, ofwel bij het zogenaamde Garantiefonds en enkel (13) bij Belfius.

Een belangrijke tip: wil je ergens een reis boeken, dan kan je altijd aan de reisorganisator vragen bij welke instantie deze is aangesloten. Vraag dit ook als je een reis boekt bij een reisorganisator in het buitenland. Op die manier heb je tenminste zekerheid dat je niets moet vrezen als de organisatie de boeken neerlegt.

Gaat jouw reisorganisator failliet voor je vertrekt, dan heeft het Garantiefonds de keuze. Het kan de reis annuleren en je terugbetalen wat je al betaalde, ofwel laat het Fonds de reis toch doorgaan. Dit laatste zal bijvoorbeeld gebeuren als de failliete reisorganisator de vlucht en het hotel al betaald had. Werkt het hotel waar je zou verblijven niet mee, dan zal men eerder kiezen om de reis te annuleren en zal men het betaalde voorschot terugbetalen. Het Garantiefonds zou ook een andere reisorganisator kunnen vinden die bereid is de geplande reis tegen de oorspronkelijke prijs over te nemen.

Al op reis

Ben je reeds op jouw bestemming op het moment van het faillissement, dan komt het Fonds je ook ter hulp. Afhankelijk van de situatie kan je daarbij jouw reis zonder meer voortzetten ofwel wordt er gezorgd dat je kan terugkeren.

Enkel ticket

Boek je enkel een vliegtuigticket bij een luchtvaartmaatschappij en gaat die failliet, dan is er geen verplichte verzekering. Je zal jouw geld dan ook kwijt zijn en je kan eventueel aangifte doen in het faillissement, tenzij de luchtvaartmaatschappij zou verzekerd zijn tegen haar onvermogen.

Tip: je kan je zelf verzekeren tegen dit risico en op het moment van jouw boeking een ticketverzekering nemen. Op die manier ben je tegen betaling van een kleine premie toch gerust als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content