Waarom we koopkracht blijven verliezen ondanks de dalende inflatie
Deze maand daalde de inflatie in ons land van 2,97 procent naar 2,28 procent. Toch verliezen de spaarders nog altijd koopkracht. Zeker omdat de banken de spaarrente blijven verlagen.
De inflatie daalt. Dat is het gevolg van het uitdoven van het effect van de verhoogde energieheffing, die in Vlaanderen in maart 2016 werd ingevoerd, en van dalende prijzen voor groenten en fruit, zegt de federale overheidsdienst Economie. Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, is er nog een tweede reden waarom de inflatie vorige maand is afgezwakt. Hij heeft het over het paaseffect.
“Tijdens het paasweekend is er typisch een grotere vraag naar hotelaccommodatie en transportmogelijkheden, met een prijsstijging ervan tot gevolg. Hotels gebruiken dat weekend ook vaak om hun prijzen (omhoog) bij te stellen voor het komende seizoen”, aldus De Leus. Vorig jaar viel dat weekend in maart, dit jaar in april. De FOD Economie bevestigt dat de prijsstijgingen vorige maand deels gecompenseerd werden door goedkopere pakketreizen en vakantiedorpen. In april worden die zaken net duurder.
Ondanks de lagere inflatie verliezen de spaarders nog altijd koopkracht. Zo blijft de reële rente voor geld op spaarboekjes in het rood duiken. De reële rente op spaargeld op een traditioneel spaarboekje (0,11% rente) klokte in maart af op -2,17 procent. In februari was dat -2,86 procent. Bovendien wordt het voor de spaarders almaar moeilijker een spaarboekje te vinden dat meer opbrengt dan het wettelijke minimum.
Zoals verwacht, zakt de Belgische inflatie wat terug in maart, maar klassieke spaarders blijven fors verliezen aan koopkracht… pic.twitter.com/IRto57ILSQ
— Bart Van Craeynest (@Bvancraeynest) 30 maart 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Spaarrente blijft dalen
In maart heeft een aantal banken opnieuw de tarieven op de spaarboekjes verlaagd. Zo heeft de internetbank MeDirect de rente op ME3-spaarrekening verlaagd van netto 0,8 procent naar 0,55 procent. Dat was de tweede rentedaling in korte tijd. De bank verlaagde in oktober de rente van netto 1 naar 0,8 procent. De internetbank was vroeger een van de absolute prijsbrekers op de Belgische spaarmarkt. Drie jaar geleden kregen de spaarders bij MeDirect netto nog 2,1 procent rente. Op hetzelfde moment kregen ze op een traditioneel spaarboekje bij BNP Paribas Fortis 0,4 procent rente.
Nu moet de toenmalige prijsbreker enkele traditionele banken laten voorgaan. De spaarders kunnen vandaag onder meer bij Belfius en BNP Paribas Fortis hogere rendementen opstrijken. Die hebben, net zoals enkele andere banken, de afgelopen jaren het spaarabonnement gelanceerd om regelmatige spaarders aan zich te binden. In ruil voor een maximale maandelijkse storting, variërend van 500 tot 750 euro, kregen zij een hoger rendement dan op de klassieke spaarboekjes. Bij BNP Paribas Fortis kunt u met de Ster Spaarrekening tot 9000 euro per jaar sparen. In ruil krijgt u bij de grootbank 0,56 procent rente.
Al ontsnappen ook die spaarformules niet aan de nieuwe realiteit. Het merendeel van de banken zag zich onlangs genoodzaakt de rente op de spaarabonnementen te verlagen. Zo hebben ING, Belfius en Deutsche Bank dit jaar de rente al verlaagd met minstens 20 basispunten. De grootste daling zien we bij Deutsche Bank. Die verlaagde in februari de rente op de DB Saving Plan van 1,5 naar 1,2 procent. Bij ING krijgt u voortaan 0,86 procent rente op Tempo Sparen en bij Belfius 0,51 procent op de Spaarrekening +. KBC heeft de verkoop van die spaarproducten zelfs volledig stopgezet. Ondanks die neerwaartse bewegingen zijn er nu zo’n viertal spaarproducten waarop u een hoger rendement krijgt dan op de ME3-spaarrekening van MeDirect.
De rentes moeten opnieuw stijgen, of de inflatie moet verder dalen als we onze koopkracht willen zien toenemen. Wie vandaag zijn geld op een van de best renderende spaarboekjes zet, DB Saving Plan van Deutsche Bank of Step Up-spaarrekening van BeoBank, kijkt naar een reëel rendement van -1,08 procent. Per 10.000 euro dat u spaart, verliest u momenteel 108 euro. Volgens De Leus zullen we net voor Kerstmis de eerste rentestijgingen zien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier