Waarom het geen goed idee is je geld onder een matras te stoppen
De toekomst voor de spaarders ziet er niet rooskleurig uit nu KBC heeft bewezen dat banken de minimumrente van 0,11 procent kunnen omzeilen. “Toch is het geen goed idee je geld onder een matras te stoppen”, zegt Michel Vermaerke, CEO van Febelfin.
KBC heeft een gevoelige snaar geraakt door de rentes op de spaarrekeningen voor zelfstandigen vanaf 23 oktober te herleiden tot 0. De bank-verzekeraar kan dat doen door de gereglementeerde spaarboekjes om te dopen tot niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Op die manier is de bank niet langer verplicht 0,11 procent rente uit te betalen.
Onder meer de consumentenorganisatie Test-Aankoop reageert onthutst op het nieuws. “Wat voor bedrijven kan, kan ook voor de consument”, zegt woordvoerder Simon November. De bankenfederatie Febelfin bevestigt dat zo’n omschakeling theoretisch gezien ook mogelijk is voor de particuliere spaarders.
Veel spaarders zien dan ook niet langer het nut in van hun geld bij een bank te parkeren. “Toch is het geen goed idee je geld op te potten”, zegt Michel Vermaerke, CEO van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.
‘Niet meer van deze tijd’
Hij benadrukt dat de kredietverlening gebeurt op basis van de deposito’s die mensen parkeren bij de banken. “Meer geld onder de matras betekent minder geld op de bank en dus minder kapitaal dat naar de gezinnen en de bedrijven stroomt”, aldus Vermaerke . “Zo houden wij de economie draaiende. Als iedereen weer overschakelt naar cash, heeft dat een nefaste impact op onze economische groei.”
Geld oppotten is ook niet zonder consequenties voor de spaarder. Om te beginnen zijn cashbetalingen boven 3000 euro uitgesloten in ons land. “Er geldt een limiet op betalingen met cash om fraude tegen te gaan”, verduidelijkt Vermaerke. De Europese Centrale Bank (ECB)heeft bovendien plannen om het briefje van 500 euro af te schaffen.
Ook internetbetalingen zijn uit den boze wanneer geld niet langer op een bankrekening staat. Net nu de e-commerce in ons land boomt. Uit cijfers van BeCommerce, de Belgische vereniging van onlinehandelaars, blijkt dat de Belgische consumenten vorig jaar voor 8,2 miljard euro online hebben gekocht. “Dat bewijst nogmaals dat elektronisch betalen gemeengoed is geworden”, aldus Vermaerke. “Bovendien zien we dat er vorig jaar meer dan 750 miljoen elektronische overschrijvingen zijn gebeurd en dat ongeveer 3,1 miljoen Belgen een mobiele applicatie gebruiken om hun rekeningen te raadplegen. Als zij geen geld meer op hun bankrekening hebben, dan vallen al die opties weg.”
Veiliger bij de banken
Negatieve rentes zijn niet aan de orde in ons land. De banken moeten een bepaalde minimumrente aanbieden
Voorts benadrukt Vermaerke dat het geld veel veiliger is in handen van de banken dan onder een matras. “In België geldt een waarborg van 100.000 euro op geld dat geparkeerd staat bij de bank. Wie het geld thuishoudt, loopt meer risico dat het gestolen wordt.” Daarnaast is het veel handiger een overzicht te behouden over je financiële situatie als je geld op een rekening staat. Via rekeningen en applicaties kan je op ieder moment je bankrekening raadplegen. “Als je al je geld oppot, verlies je dat overzicht”, aldus Vermaerke.
Volgens Vermaerke is een cashmaatschappij simpelweg niet meer van deze tijd. “Het is net zoals iemand zou voorstellen om smarthpones opnieuw te vervangen door telefooncellen.” Hij benadrukt nogmaals dat de spaarders de negatieve rente, waar verschillende banken voor pleiten, niet moeten vrezen. “Negatieve rentes zijn niet aan de orde in ons land. De banken moeten een bepaalde minimumrente aanbieden. De lage rentes blijven bovendien een goede zaak voor de consumenten”, concludeert Vermaerke.
Eerder pleitte Stéphane Vandervelde, CEO van de Belgische betaalterminalverhuurder Keyware in een interview met MoneyTalk.be voor de afschaffing van cash. Ook hij is er van overtuigd dat dat cash niet meer van deze tijd is. “Cash geld heeft stevig prijskaartje: ecologisch, financieel en qua veiligheid”, aldus Vandervelde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier