Waarom Belgen spaaropbrengsten verliezen tijdens de kerstperiode

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Tijdens de kerstperiode lopen drie op de vier Belgen hun getrouwheidspremie mis omdat ze hun spaargeld te vroeg moeten aanspreken. Dat leert een studie van de internetbank MoneYou.

De feestdagen doen veel spaarders dieper in hun portefeuille graaien, waardoor ze zich meestal genoodzaakt zien hun spaarboekjes aan te spreken. Maar wat veel Belgen niet beseffen is dat ze snoeien in hun spaaropbrengsten wanneer ze te snel hun naar hun spaarcenten grijpen.

99 procent van de Belgische spaarders heeft een spaarrekening met een getrouwheidspremie, schrijft MoneYou in een persbericht. In tegenstelling tot de gewone spaarrente, krijg je die premie pas als je je spaarcenten een jaar lang onaangeroerd laat. En dat knelt nu het schoentje, aldus MoneYou. Volgens de bank houden de Belgen veel te weinig rekening met de looptijd van twaalf maanden.

“Voor 75 procent van het spaargeld dat het hele jaar door opgenomen wordt, gaan gemiddeld 117 dagen getrouwheidspremie verloren. Als je bedenkt dat er in totaal 261,5 miljard euro staat op Belgische spaarrekeningen, zullen de verliezen in de kerstperiode waarschijnlijk in de miljoenen euro’s lopen”, zegt Vic Moeyersoons, productmanager bij MoneYou.

Eén basisrente

Zodra je de premie hebt ontvangen van een grotere storting, stap je het best over naar een niet-gereglementeerde rekening met één basisrente

Hij pleit voor een eenvoudiger systeem. In een eerder interview met MoneyTalk.be uitte Moeyersoons al zijn ongenoegen over de complexe getrouwheidspremies. Zo is het voor veel spaarders niet duidelijk wanneer ze voor welke storting een getrouwheidspremie krijgen. Wanneer iemand een deel van zijn spaargeld afhaalt, telt de getrouwheidsperiode die het minst lang loopt. Maar dat is niet noodzakelijk de laatste storting omdat er een andere vervallen storting kan tussen zitten. “Een ingewikkeld kluwen”, aldus Moeyersoons.

In zijn pleidooi haalt hij voorbeelden aan van internetbanken die één rente per spaarrekening aanbieden. Onder meer Direct Sparen van MoneYou, Flex Rekening van NIBC en Express van MeDirect laten de getrouwheidspremie links liggen en gaan voluit voor de basisrente. “Het is belangrijk om te anticiperen op grote uitgaven. Voor een nieuwe wagen of keuken loont het bijvoorbeeld om je beschikbare spaargeld tijdig te optimaliseren. Zodra je de premie hebt ontvangen van een grotere storting, stap je het best over naar een niet-gereglementeerde rekening met één basisrente”, adviseert de productmanager. “Bij dergelijke spaarformules krijg je op elk ogenblik het volledige rendement.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content