VREG: ‘Wie energieleveranciers vergelijkt kan tot 249 euro besparen’

© iStock

Er werd nog nooit zoveel van energieleverancier gewisseld als in 2016, door zowel gezinnen als bedrijven. Het aantal gezinnen dat van leverancier wisselde, neemt echter af. “Nochtans kunnen gezinnen zo tot 249 euro besparen”, klinkt het.

Een grote groep in de samenleving, die vaak in mindere omstandigheden leeft, veranderde daarentegen nog nooit van elektriciteits- en aardgasproducent. Dat is een “verontrustende vaststelling”, zegt Dirk Van Evercooren, directeur Marktwerking van de Vlaamse energieregulator (VREG), vrijdag bij de voorstelling van de Marktmonitor 2016.

Tot september 2016 hebben 553.069 gezinnen en bedrijven van energieleverancier gewisseld. Dat maakt van 2016 nu al een recordjaar want vorig jaar lag het aantal energieleverancierwissels op 513.525. Vooral in mei was er een significante stijging, deels te verklaren door de BTW-verhoging op elektriciteit van 6 naar 21 procent, de ‘Turteltaks’ – die de elektriciteitsfactuur met gemiddeld 100 euro verhoogde- en een groot aantal groepsaankopen, verduidelijkt Van Evercooren.

De Vreg peilde bij 1.001 Vlaamse gezinnen en bedrijven naar hoe bewust ze met hun energiefactuur omspringen. Daaruit komen zeer tegenstrijdige antwoorden naar voor. Hoewel meer dan 70 procent aangeeft dat ze het belang van de energiekost binnen het gezinsbudget inzien, kent 56 procent zijn elektriciteitsverbruik en 60 procent het aardgasverbruik niet. Meer dan een op de vijf ondervraagden zegt zelfs de eindfactuur niet bekeken te hebben.

Vergelijken loont

Opvallend is ook dat, hoewel er nog nooit zoveel werd gewisseld van leverancier, 30 procent van de gezinnen zegt dat de vrijmaking van de energiemarkt geen goede zaak is.

Nochtans kan een energieswitch een aardige cent opleveren: een gezin met een gemiddeld verbruik dat op 1 september van dit jaar koos voor het goedkoopste energiecontract kon 94 en 155 euro besparen voor respectievelijk elektriciteit en aardgas. In totaal is dat een besparing van 249 euro. Voor bedrijven bedroeg de besparing 726 en 692 euro, of 1418 euro in totaal. Via V-test kan je nagaan hoeveel je kan besparen.

Prijs blijft voor 84 procent van de mensen de belangrijkste drijfveer voor een wissel. Ook groene stroom is voor bijna een op de twee een goede reden. Voorlopig heeft nog iets meer dan de helft van de mensen geen groen contract, van wie 42 procent zegt hier ook geen verandering in te brengen.

Iets meer dan vier op de tien van deze respondenten gelooft dat groene stroom duurder is. Maar, zegt Van Evercooren “gemiddeld genomen is groene stroom niet duurder en tijdens bepaalde periodes was het zelfs goedkoper”.

Globaal genomen is de Vlaams energieregulator tevreden met de participatiegraad van gezinnen en bedrijven. Maar het is verontrustend dat er nog steeds een significante bevolkingsgroep weinig tot niet geïnformeerd geraakt. Zo gelooft 16 procent dat ze een verbrekingsvergoeding zouden moeten betalen als ze vroegtijdig overstappen, nochtans is dit al afgeschaft sinds 2012.

Daarnaast kiest een kwart van de mensen niet bewust voor een energieleverancier. Daarom zal de Vreg “blijvend inzetten op het informeren van bedrijven en gezinnen, ook de kwetsbare groepen”, besluit Van Evercooren.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content