Verwarmen op mazout wint plots aan populariteit

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De maximumprijs van stookolie zakt vandaag onder 50 eurocent per liter. Dat is bijna de helft lager dan op zijn piek in oktober 2012. Op een bestelling van 3.000 liter scheelt u dat maar liefst 1.360,5 euro. De prijsval van de voorbije jaren zorgt er ook mee voor dat mensen opnieuw durven kiezen voor een verwarmingsketel op stookolie.

Een vat Brent-olie uit de Noordzee kost momenteel op de internationale markten 43 dollar, terwijl de prijs in 2008 piekte op 146 dollar. Die prijsdaling sijpelt ook door in de maximumprijzen van huisbrandolie. In de prijzen van huisbrandolie zitten accijnzen en bijdragen zoals die voor het Sociaal Verwarmingsfonds verrekend, waardoor de prijsevoluties niet helemaal gelijke tred houden met de prijs van ruwe olie.

De bestellingen van grote hoeveelheden huisbrandolie zijn wellicht ingegeven door de lage prijs op dit moment.

Olivier Neirynck, de technisch directeur van Brafco, de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars weet te vertellen dat juli en augustus sterke maanden waren voor de verdelers van brandstoffen. Exacte cijfers kan hij nu nog niet geven. “De bestellingen van grote hoeveelheden huisbrandolie zijn wellicht ingegeven door de lage prijs op dit moment.” Op 19 januari tikte de prijs van gasolie verwarming, zoals stookolie officieel heet, even 0,5171 euro per liter aan. Dat is nog minder dan we vandaag betalen voor een bestelling van meer dan 2.000 liter. Het zijn prijzen die we de voorgaande vier jaar niet zagen.

Het zou best kunnen dat de prijzen nog verder zakken. Door de slabakkende wereldeconomie is er minder vraag naar olie. Bovendien zou Iran binnenkort weer meer olie kunnen exporteren, waardoor het aanbod stijgt. Maar niemand kan met 100 procent zekerheid voorspellen waar de olieprijs naartoe gaat. Ook de scherpe val van de olieprijs kwam voor velen als een verrassing. Het is met andere woorden risicovol om nog te wachten om uw mazouttank te vullen op een nog lagere prijs.

Verwarmen op mazout wint plots aan populariteit
© MoneyTalk

Verwarmingstoestellen

In de eerste zeven maanden van 2015 werden er in ons land 12.100 verwarmingstoestellen op stookolie verkocht. “Dat is een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar”, zegt Emile Vandenbosch, de secretaris van de Associatie voor Thermische Technieken van België (ATTB), een onafhankelijke instantie die de marktcijfers verzamelt. “Nu, er is wel een stijging in de verkoopcijfers in 2015, maar ik moet er wel bij vertellen dat de verkoop van ketels op huisbrandolie sinds 2010 elk jaar is afgenomen.”

Bovendien zijn er in 2015 ook al 101.900 ketels op aardgas verkocht, ofwel bijna tien keer zoveel. De stijging in de verkoopcijfers is bij de toestellen op gas wel minder spectaculair (+2,5% tegenover dezelfde periode vorig jaar). Naar schatting 2,2 miljoen Belgische gezinnen verwarmt zijn huis met aardgas. Bij nog eens 1,7 miljoen gezinnen zou de centrale verwarming draaien op stookolie. Slechts een minderheid kiest voor alternatieven, zoals een kachel op pellets of een warmtepomp op elektriciteit of gas.

Het is opvallend dat de prijzen van energie, die sterk schommelen, blijkbaar zo’n invloed hebben op beslissingen met een impact op de lange termijn. Wie vandaag een ketel koopt, is immers vertrokken voor de komende 15 jaar. “De prijzen van energie spelen een belangrijke rol in de beslissing van consumenten om het ene of het andere verwarmingstoestel te kopen.

Door een oude ketel te vervangen door een hoogrendementsinstallatie (met Optimaz elite-label) kan je je verbruik tot 40 procent verminderen.

Al die krantenkoppen over “dure elektriciteit” en “goedkope olie” missen hun effect niet”, reageert Willem Voets, general manager van Informazout. Deze vzw verstrekt informatie over alles wat te maken heeft met verwarmen op stookolie en geniet de steun van de verdelers van mazout, de fabrikanten en de installateurs van stookolieketels.

Volgens Voets is er nog een element, waardoor opnieuw meer mensen aan een stookolieketel denken: “Door een oude ketel te vervangen door een hoogrendementsinstallatie (met Optimaz elite-label) kan je je verbruik tot 40 procent verminderen. In 1990 lag het gemiddelde verbruik per woning nog boven 3.000 liter stookolie per jaar. Vandaag ligt dat rond 2.100 liter per woning.”

Lees het volledige dossier over verwarmingsbronnen in het magazine Trends dat vandaag in de winkel ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content