Veranderen energieleverancier niet altijd zonder prijskaartje
Energieverbruikers moeten opletten voor leveranciers die via een omweg een verbrekingsvergoeding aanrekenen op de slotfactuur, waarschuwt Test-Aankoop.
De klachtendienst van de consumentenorganisatie stelt vast dat sommige energieleveranciers hun klanten op een verkapte manier een verbrekingsvergoeding aanrekenen, meldt woordvoerder Simon November in De Standaard en Het Nieuwsblad.
Illegale praktijken
“En dat is illegaal.” Sinds 2012 is het verboden nog een verbrekingsvergoeding aan te rekenen bij een leverancierswissel. Een van de omstreden praktijken is de integrale aanrekening van de vaste vergoeding bij een voortijdige wissel. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Essent.
Topman Frank Brichau vindt zo’n aanrekening wel gerechtvaardigd. Het gaat volgens hem om een forfait. Omdat Essent als leverancier door de complexe en voortdurende veranderingen van de regelgeving geconfronteerd wordt met een hele rist vaste kosten. “Wij zijn overigens niet de enige die de vaste vergoeding integraal aanrekent”, zegt hij in de krant.
Maar Electrabel, EDF-Luminus en Lampiris stellen dat dit alvast bij hen niet het geval is. Volgens Brichau hebben de energieleveranciers in ons land het moeilijk om uit de kosten te geraken. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier