Van opblaasboten tot jachten, zo koop je de ideale boot

© El Gouna
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Groot of klein budget? Een vaartuig kopen is niet langer voor de superrijken onder ons. Naargelang het gebruik is er een boot voor iedereen. Door de volgende tips vermijd je een miskoop.

Boten zijn er in alle maten en vormen. Ook mensen met een beperkt budget kunnen vandaag een vaartuig aanschaffen. Enerzijds heb je de compacte opblaasboten voor 750 euro die ideaal zijn voor een daguitstap met het gezin. Anderzijds kan je een zeiljacht kopen waar een prijskaartje aan hangt van minimum 750.000 euro. Het budget is een belangrijke factor bij je keuze, maar ook andere indicatoren spelen een cruciale rol.

Budget

Bij het bepalen van je budget moet je onder andere rekening houden met de aankoop, het onderhoud, de verzekering en de lig- en stagelden. Je kan een beroep doen op verschillende financieringsvormen, meldt de site nautibel.be. Zo verschijnen er steeds meer bedrijven aan de horizon die deeleigendommen aanbieden, zowel charter al verhuur. Dat biedt verschillende voordelen:

  • de kosten worden gedeeld
  • je mag de boot gebruiken voor de overeengekomen periode
  • het bedrijf staat in voor de verzekeringen

Je doet er altijd goed aan om te na te gaan of je de boot niet kan huren alvorens je de stap tot een aankoop zet. Door een proefvaart te doen, kan je nagaan of het vaartuig beantwoordt aan je vereisten.

Tweedehands kopen

Je kan extra geld sparen als je een boot tweedehands koopt. Voor de tweedehandsboten kan je ondermeer terecht bij jacht- en scheepswerven, op de ad valvas van clubs of jachthavens of simpelweg bij vrienden en kennissen.

Van opblaasboten tot jachten, zo koop je de ideale boot

Het meeste voordeel haal je uit een bezoek aan een vakman. Daarbij heb je de grootste garantie op een correcte aankoopprijs, de zekerheid van de inventaris, advies en eventuele expertise, de bijstand bij de administratieve afhandeling, aldus nautibel.

De juiste vergunningen

Eenmaal je de sleutels van je eigen vaartuig in handen hebt, is het belangrijk om de juiste documten aan boord te hebben. Kruip je achter het stuur van een pleziervaartuig dat sneller vaart dan 20 kilometer per uur en/of die langer is dan 15 meter dan moet je in het bezit zijn van een stuurbrevet. Wil je de nationale grenzen over varen dan moet je een ICC vaarvergunning (International Certificate for operators of pleasure Craft) aanvragen.

Daarnaast kan je een aantal alternatieve brevetten aanvragen zoals: brevet yachtman, brevet yachtnavigator, RYA brevetten of een brevet voor VHF operator.

Wil je met je boot de golven trotseren dan moet je onder andere in het bezit zijn van je brevet, een immatriculatiedocument (officiële registratie nvdr.), Certificaat radiotelefonist en Snelheidsnummer. De volledige lijst van documenten kan je hier raadplegen.

Boottype

Stel jezelf de vraag: waarom wil ik een boot kopen? Zo is een éénvoudige opblaasboot binnen de prijsklasse van 750 euro voldoende als je een daguitstap met het gezin of enkele vrienden wilt doen. Indien je een sportieveling bent is het interessanter om een boot te kopen die een snelheid kan halen van meer dan 20 kilometer per uur en zonder problemen de open zee kan trotseren.

Meer informatie over een boot kopen en watersport vind je op nautibel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content