Transmissiekosten elektriciteitsfactuur blijven komende jaren ongewijzigd

© iStock

Een beetje goed nieuws voor de elektriciteitsfactuur van de Belgische gezinnen: de transmissiekosten blijven de komende drie jaar op hetzelfde niveau als nu. Voor een gemiddeld Vlaams gezin bedragen die ruim 53 euro. Die kosten maken evenwel slechts ongeveer 5 procent uit van de totale factuur.

Het directiecomité van de federale regulator Creg heeft de tarieven van hoospanningsnetbeheerder Elia voor de periode 2016-2019 goedgekeurd, zo meldden beide. De belangrijkste conclusie voor de gezinnen is dat de transmissiekost – dat is de vergoeding voor het vervoer van elektriciteit over het transmissienet, dat beheerd wordt door Elia – de komende jaren stabiel blijft.

Die transmissiekost maakt echter maar een klein deeltje uit van de totale elektriciteitsfactuur die de gezinnen moeten betalen. Ongeveer 5 procent, aldus Elia en Creg. De Vlaamse regulator Vreg spreekt van 7 procent, en heeft het over een bedrag van 53,51 euro voor een gemiddeld Vlaams gezin (met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh en een tweevoudige meter), op een totale jaarfactuur van 804,13 euro.

Toch stijgt factuur

Hoewel de transmissiekost stabiel zal blijven, kan de totale factuur wel stijgen. De Vlaamse regulator Vreg neemt rond midden december een beslissing over de tariefvoorstellen van de distributienetbeheerders (die een derde uitmaken van de factuur), klinkt het daar. Eerder sprak de Vreg al van een verwachte verhoging van de gemiddelde elektriciteitsfactuur met 35 euro enkel door de doorrekening van de historische saldi door de distributienetbeheerders.

Voorts is er op de factuur nog een gedeelte energiekost (39 procent van de totale factuur). Dat is het bedrag dat de leverancier aanrekent. De consument betaalt voorts nog btw en een reeks heffingen.

Wat de heffingen betreft, is er natuurlijk de energieheffing van Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), door critici ook wel “Turteltaks” genoemd. Die heffing, van gemiddeld 100 euro per jaar per gezin, zou vanaf volgend jaar ingevoerd worden om de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten weg te werken. Ondanks kritiek van de Raad van State, is Turtelboom van plan de maatregel ongewijzigd door te voeren.

Wie krijgt wat?

Transmissiekosten elektriciteitsfactuur blijven komende jaren ongewijzigd
© Vreg

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content