Student mag 475 uren werken per jaar

© Belga

Vanaf volgend jaar mogen studenten 475 uren studentenarbeid verrichten in plaats van de huidige 50 dagen.

De ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet voor die aanpassing. Die moet het mogelijk maken dat studenten enkele uren worden ingeschakeld, zonder daar meteen een volledige dag kwijt te spelen. Het nieuwe systeem houdt ook rekening met de realiteit bij seizoensjobs.

Momenteel mag iemand 50 arbeidsdagen per jaar aan de slag gaan als jobstudent tegen verminderde sociale bijdragen. In regel gaat het om maximum 8 uur per dag in een zesdaagse werkweek en 9 uur per dag in een vijfdaagse werkweek. Per week geldt een maximum van 40 uur. Er bestaan wel uitzonderingen in verschillende sectoren. In de horeca mag je bijvoorbeeld 11 uur per dag en 50 uur per week werken.

Vanaf 1 januari 2017 geldt een nieuwe regeling. Vanaf dan mogen studenten 475 uren aan de slag gaan. De Open Vld-regeringsleden benadrukken dat studenten en werkgevers daardoor meer flexibiliteit aan de dag kunnen leggen en dat het systeem correcter is. Bij wie op piekmomenten wordt ingeschakeld voor bijvoorbeeld drie uren, tellen enkel drie uren en niet langer een hele dag. “Logisch en fair”, vindt minister van Sociale Zaken Maggie De Block.

Seizoensjobs

Jobs creëren en steun voor de werkgelegenheid blijft de kern van ons regeerproject

Ook houdt de nieuwe telling rekening met de realiteit dat veel studenten seizoensjobs uitvoeren. Een werkdag in de horeca of in ander seizoenswerk duurt al gauw langer dan 8 uren. Daarom dat de aanpassing van de 50 dagen niet gebeurt naar 400 uren maar naar 475 uren. Minister De Block pleitte voor een uitbreiding naar 550 uren, maar daar was coalitiepartner CD&V niet voor te vinden.

Premier Charles Michel reageert alvast tevreden op de beslissing. “Jobs creëren en steun voor de werkgelegenheid blijft de kern van ons regeerproject. Ik ben verheugd dat de regering aan studenten en ondernemers veel meer flexibiliteit en vrijheid kan aanbieden. Het nieuwe systeem zal de inzet van jobstudenten vooral makkelijker maken”, zegt de eerste minister.

Gelegenheidsarbeider of student

Vanaf deze maand kunnen studenten overigens ook vrij kiezen of ze werken onder het statuut van gelegenheidsarbeider of student. Vroeger moest een student eerst 50 dagen onder het studentenstatuut werken alvorens als gelegenheidsarbeider aan de slag te kunnen gaan. Die voorwaarde valt nu weg. Het statuut van gelegenheidsarbeider geeft werkgevers de mogelijkheid iemand flexibel, per dag, werk te geven.

Ook zal de app Student@work vanaf 1 januari 2017 in uren tellen. Via die app kunnen studenten hun resterende dagen checken. Eens de regeling van 475 uren in voege treedt, zal de toepassing dus ook omschakelen naar uren.

Ondertussen werken minister De Block en haar collega van Middenstand Willy Borsus (MR) aan een sociaal statuut voor zelfstandige studenten-ondernemers. Een zelfstandige student is geen sociale bijdragen verschuldigd als zijn jaarlijks inkomen lager ligt dan 6.505 euro. De student behoudt haar of zijn rechten inzake gezondheidszorgen. En als het inkomen niet boven bepaald bedrag gaat, dan blijft student ten laste van de ouders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content