Spook van 0 procent spaarrente duikt weer op: moeten we bang zijn?
Triodos Bank, die ook actief is in België, verlaagt in Nederland de spaarrente naar 0 procent. Kan die bank dat in ons land ook doen?
In Nederland krijgen spaarders bij Triodos Bank vanaf 3 april geen rente meer op hun spaargeld. De bank verlaagt de spaarrente voor een normale internetspaarrekening als eerste bank in Nederland naar 0 procent.
Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteerde al de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd ze teruggeschroefd naar 0,1 procent. Net zoals in België moeten de Nederlanders al langer tevreden zijn met extreem lage spaarrentes. Het beste spaarboekje bij onze noorderburen, de internetspaarrekening van a.s.r. bank, brengt nog 0,6 procent rente op. De beste spaarboekjes in België, het DB Saving Plan van Deutsche Bank en de Step-up-spaarrekeningen van Beobank, leveren vandaag nog 1,2 procent rente op.
Al hangen er wel een aantal voorwaarden vast aan die zogeheten spaarabonnementen. Via die spaarproducten kunnen spaarders een maximaal bedrag per maand opzijzetten. Bij de meeste banken is dat 500 euro. Enkel bij BNP Paribas Fortis en Fintro kunnen ze de maandopdrachten links laten liggen en maximaal 9000 euro per jaar opzijzetten.
Spaarabonnementen niet voor iedereen interessant
Spaarabonnementen zijn enkel interessant voor spaarders met een langere horizon. Dat komt omdat je na een jaar sparen niet de beloofde rendementen haalt. Door de maandelijkse spaaropdrachten duurt het even voor u de geafficheerde tarieven krijgt. Zo krijgt u na een jaar sparen -er vanuit gaand dat je begint te sparen op 1 januari – de volledige basisrente van uw eerste storting. Op uw tweede storting wordt de basisrente berekend op slechts 11 maanden, enzovoort.
Hetzelfde geldt voor de getrouwheidspremie die pas in het volgende kwartaal in het daaropvolgende jaar wordt uitbetaald. De regel is: hoe langer u kunt sparen, hoe dichter u bij de beloofde rendementen komt. Al zal u op uw laatste storting nooit de volledige rente krijgen.
Triodos benadrukte bij de bekendmaking van de wijzigingen dat sparen nog altijd zin heeft. “Er zijn ook andere goede redenen om te blijven sparen, bijvoorbeeld om een buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven”, aldus de bank, die ook aangaf het spaargeld van zijn klanten nog altijd goed te kunnen gebruiken voor het financieren van duurzame ondernemers en initiatieven.
In België krijgen de spaarders bij Triodos Bank 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie op de klassieke spaarrekening. Dat is het wettelijke minimum in ons land. Wie aan ‘maandsparen’ doet bij de bank, krijgt nog 0,20 procent basisrente en 0,30 procent getrouwheidspremie.
De Zwitserse bank USB gaat nog een stapje verder en rekent het klanten die meer dan een miljoen euro aanhouden voortaan een negatieve rente van 0,6 procent aan. De beslissing is een gevolg van de “aanhoudende buitengewoon lage rentevoeten in de eurozone”, aldus de bank aan haar klanten. Wie niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden, dient de bank te verwittigen en zijn of haar rekening tegen eind april te sluiten. In België is zoiets hoe dan ook onmogelijk op gereglementeerde spaarboekjes.
Ook 0 procent rente in België
Desalniettemin zijn er ook in ons land spaarboekjes die de spaarders niet langer belonen. Zowel BNP Paribas Fortis als KBC hebben een aantal gereglementeerde spaarboekjes voor professionelen getransformeerd naar niet-gereglementeerde spaarboekjes om de spaarders geen vergoeding te moeten betalen. Het wettelijke minimum in ons land geldt enkel voor gereglementeerde spaarboekjes. Beide banken lieten kort na die bekendmakingen weten dat de particuliere spaarders zich geen zorgen hoeven te maken.
Toch ontsnappen de particuliere spaarders in België niet aan de nefaste gevolgen van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Niet alleen verlagen de banken het tarief op de spaarboekjes, ze dunnen hun spaaraanbod verder uit. Zo is het voor nieuwe klanten bij KBC sinds 1 januari 2017 niet langer mogelijk het spaarabonnement Start2-Save te openen. De grootbank heeft dat spaarboekje destijds in het leven geroepen om regelmatige spaarders te belonen met hogere rendementen. Klanten die vandaag zo’n spaarboekje op hun naam hebben staan, krijgen momenteel 0,4 procent getrouwheidspremie en 0,1 procent basisrente. De overige banken blijven de spaarabonnementen aanbieden.
Minder spaarproducten
Het behouden van een aantal spaarproducten die dezelfde rente boden als de gewone spaarrekening had weinig zin”
KBC is niet de enige banken die snoeit in het aantal spaarproducten. Ook BNP Paribas Fortis heeft het aantal producten voor natuurlijke personen op 15 maart teruggeschroefd van zes naar vier. “Wij wensen ons aanbod voor gereglementeerd sparen te vereenvoudigen. De afgeschafte Premium-onlinespaarrekening en de Spaarrekening Plus boden al maanden dezelfde rente als de gewone spaarrekening. Het behouden ervan heeft dus weinig zin”, liet Hilde Junius, woordvoerster van BNP Paribas Fortis, in een eerder interview met MoneyTalk.be weten. Bij Fintro, een dochteronderneming van de grootbank, blijft het aanbod van gereglementeerde spaarrekeningen ongewijzigd.
Volgens BNP Paribas Fortis is de kans bijzonder klein dat de bank de geschrapte producten opnieuw zal aanbieden als de rente opnieuw in de lift zit. “Dat laat ons toe in de toekomst eventueel een nieuwe spaarrekening te lanceren die past bij de behoeften en de verwachtingen van onze klanten”, aldus Junius. De concurrenten ING en Belfius hebben geen soortgelijke plannen.
Wat brengt de toekomst?
In België moeten wij met andere woorden nog niet bang zijn dat de spaarrente gaat dalen tot 0 procent. Johan Van Overtveldt heeft bovendien al meermaals beloofd dat hij niet raakt aan het wettelijke minimum van 0,11 procent. Enkel de zelfstandigen en bedrijven moeten hier en daar tevreden zijn met 0 procent spaarrente.
Al zien we wel dat de banken het mes almaar dieper zetten in de spaaropbrengsten. Zo hebben AXA Bank en MeDirect Bank deze maand nog de spaarrente verlaagd. Al bieden zij wel nog meer aan dan het absolute minimum. Het blijft wel koffiedik kijken het hoe spaarlandschap er in de toekomst zal uitzien nu de banken hun spaaraanbod verkleinen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier