Ilse De Witte
Spijtig voor spaarders, hoera voor hypotheeknemers
De Belgische rente op vijf jaar dook woensdag even onder nul. Het was geleden van april dat de vijfjarige rente nog eens negatief was.
Er was een hevige rente-opstoot in twee grote sprongen in mei en in juni. Sindsdien zijn de rentevoeten in heel Europa weer teruggevallen tot het niveau van zes maanden geleden. Dat heeft gevolgen voor het spaarboekje. De bank verstrekt kredieten aan gezinnen en bedrijven en wat overschiet investeert zij bijvoorbeeld in overheidsobligaties.
Spaarders voelen de volledige gevolgen van een rentedaling met enige vertraging
Gezinnen herfinancieren massaal hun woonkrediet. In het derde kwartaal werden opnieuw 22.000 externe herfinancieringen geteld door de Beroepsvereniging van het Krediet (BKV). Dat zijn herfinancieringen bij een andere bank dan de oorspronkelijke. Daarnaast gebeuren ook tal van herfinancieringen bij dezelfde bank. Het aantal externe herfinancieringen lag wel iets lager dan in het tweede kwartaal, maar hoger dan alle voorgaande kwartalen. Ook bedrijven klikken de lagere rentevoeten vast door obligaties en leningen opnieuw te onderhandelen. Dat betekent minder inkomsten op de lange termijn voor de bank.
Obligaties in de portefeuille van de bank, die vandaag op vervaldag komen, moeten tegen een veel lagere rente opnieuw geïnvesteerd worden. Zo komt het dat de spaarders de volledige gevolgen van een rentedaling slechts met enige vertraging voelen.
De voorbije week kondigden de prijsbrekers Evi en Moneyou een renteverlaging op spaarrekeningen aan, respectievelijk vanaf 12 en 2 november. De kans is reëel dat er nog banken de spaarrentes verder zullen verlagen.
Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is duidelijk goed nieuws voor wie al schulden heeft of voor wie schulden wil aangaan en slecht nieuws voor wie wil sparen.
ECB-hoofdeconoom Peter Praet zei deze week dat er “geen taboes” zijn om het deflatiespook weg te jagen. Voorzitter Mario Draghi had vorige week, na de rentevergadering, al laten verstaan dat de ECB nog meer obligaties kan aankopen, of langer, of de depositorente nog verder in negatief territorium kan laten zakken. Die woorden kwamen er nadat de inflatie in de eurozone voor het eerst in zes maanden opnieuw negatief werd in september.
De ECB wil dat consumenten en bedrijven het geld laten rollen, om de economie draaiende te houden. Het grote gevaar van deflatie is dat iedereen zijn aankopen en investeringen begint uit te stellen in afwachting van lagere prijzen. Eens een land of een regio in zo’n negatieve spiraal zit, is het lastig om er weer uit te geraken. Japan kampte bijna twintig jaar met weerkerende deflatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier