Spaarverzekeringen verloren hun glans in 2016
In 2016 zagen spaarders met een spaarverzekering hun rendementen stevig slinken.
2016 was een hard jaar voor de Belgische verzekeraars. Door het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank, dat nog loopt tot het einde van dit jaar, kwamen hun winstmarges stevig onder druk te staan.
Onder meer Ethias en AXA Verzekeringen kwamen in de problemen door het aandeel spaarverzekeringen met een levenslange rente in hun portefeuille. Beide verzekeraars hadden in het verleden de spaarders een verzekering aangeboden met een rente die niet langer rijmt met de actualiteit. Daarom hebben ze vorig jaar een afkoopactie georganiseerd, met succes. Ethias heeft 12.500 mensen kunnen overtuigen hun contract stop te zetten. Bij AXA Verzekeringen hebben 18.000 van de 27.000 klanten die voor 31 januari 2002 een Crest20-spaarverzekering hadden afgesloten hun spaarverzekering van de hand gedaan.
Maar ook de andere verzekeraars ontsnappen niet aan de nieuwe realiteit. Zo heeft Federale Verzekeringen onlangs nog gesnoeid in de spaaropbrengsten van een aantal tak21-spaarverzekeringen. De verzekeraar verlaagde onder meer de gegarandeerde basisrente op Vita Invest van 0,75 naar 0,50 procent. Die op Diamant Junior, een spaarverzekering waarmee je kunt sparen voor je (klein)kinderen, daalde van 0,75 naar 0,25 procent. Bepaalde verzekeraars hebben de gegarandeerde rentevoet zelfs verlaagd naar 0 procent.
Sommigen zijn vorig jaar nog een stapje verder gegaan en stopten zelfs met de uitgifte van bepaalde tak21-spaarverzekeringen. Zo kunnen nieuwe klanten bij Allianz niet langer intekenen op Life 3A, Invest for Life Protect en Invest for Life Dynamic.
En pensioenspaarverzekeringen?
Dat de levensverzekeraars het moeilijk hebben is ook de pensioenspaarders niet ontgaan. Een rondvraag van De Tijd bij de grootbanken leert dat het aantal nieuwe contracten voor pensioenspaarverzekeringen bij twee banken stevig is gedaald in 2016. Bij ING zakte het aantal nieuwe contracten voor het Life Star Plan met een derde. BNP Paribas Fortis zag het aantal aanvragen terugvallen met 21,5 procent.
De cijfers van Belfius en KBC zijn nog niet bekend. Al is de kans vrij groot dat ook zij het aantal aanvragen stevig zagen slinken. Wie bijvoorbeeld de levensverzekering Belfius Life Plan afsluit bij de staatsbank moet tevreden zijn met een gegarandeerd rendement van 0,75 procent. Het rendement bij de levensverzekeraar kan weliswaar opgetrokken worden door een eventuele winstdeelname. Een overzicht van bankshopper.be leert dat VDK Spaarbank momenteel het hoogste rendement biedt op een pensioenspaarverzekering: 2 procent.
Door de lage rentestanden zochten de pensioenspaarders in 2016 heil in pensioenspaarfondsen. KBC meldt een groei van 13 procent en Belfius verwacht een stijging van het aantal nieuwe contracten met meer dan 15 procent. Bij ING en BNP Paribas Fortis liggen de cijfers ietwat anders. ING zag een daling van 1 procent en de marktleider tekende een terugval van 25 procent op. Al benadrukt BNP Paribas Fortis in De Tijd dat de gestorte bedragen met 4,4 procent zijn gestegen en de opvragingen door gepensioneerden met 6,2 procent zijn gedaald.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier