Spaarrente van 0,1 procent is het nieuwe normaal

© BELGA
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

BNP Paribas Fortis, de grootste bank van ons land, zet de basisrente op de gewone spaarboekjes op 0,1 procent. De bank volgt het voorbeeld van KBC, Belfius, Deutsche Bank, bpost en Crelan. Het minimum voor de basisrente is 0,01 procent, volgens de bankenfederatie Febelfin.

Vanaf 24 april verlagen BNP Paribas Fortis en dochter Fintro de basisrente voor alle spaarrekeningen, behalve de jongerenspaarrekening, naar 0,1 procent. Voor de klassieke spaarboekjes betekent dit een halvering van de rente. BNP Paribas Fortis is niet de eerste, en wellicht ook niet de laatste bank die de rente op dit lage niveau zet.

Er zijn zelfs al enkele spaarboekjes op de Belgische markt met een basisrente van 0,05 procent, maar die bieden dan wel een hogere getrouwheidspremie dan BNP Paribas Fortis aan de spaarders die hun geld een jaar lang laten staan. De rente op de gereglementeerde spaarboekjes kan in principe nog gedeeld door tien gaan, maar niet negatief worden.

De getrouwheidspremie houdt BNP Paribas Fortis voor de klassieke spaarrekening wel stabiel op 0,1 procent. Voor het getrouwheidsspaarboekje Premium zakt de premie wel van 0,5 tot 0,3 procent. Voor Woonsparen, een spaarboekje waarop jongeren van 18 tot 36 jaar tot maximum 6000 euro per jaar kunnen storten, zakt zowel de basisrente (0,1%) als de getrouwheidspremie (1,4%) met 0,1 procentpunt.

Geen inflatie

Aanpassingen van de basisrente voelen de spaarders veel sneller (en harder) dan aanpassingen van de premie. Een nieuwe premie geldt enkel voor toekomstige stortingen of voor geld waarvoor een nieuwe getrouwheidsperiode van 12 maanden start.

Voor geld dat u vandaag stort, en een jaar lang onaangeroerd laat, krijgt u pas op 1 juli 2016 de premie op de rekening gestort. Vanaf dan kan die premie opnieuw intresten en premie beginnen te verdienen. Daar zit met andere woorden behoorlijk wat vertraging op. De basisrente komt telkens bij het afsluiten van het jaar op de rekening en begint vanaf dan opnieuw rente (en premie) op te brengen.

BNP Paribas Fortis verwijst naar de Europese Centrale Bank en haar “omvangrijke inkoopprogramma van obligaties”. “Dit heeft de rentevoeten in Europa verder naar beneden geduwd. De komende maanden zien we hier weinig verandering in komen, temeer omdat we geen inflatie bespeuren”, klinkt het in het persbericht. Door het gebrek aan inflatie behouden we voorlopig onze koopkracht, ondanks de historische lage spaarrentes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content