Spaarabonnementen zitten in de lift
De spaarabonnementen zijn aan een opmars bezig. Onder meer KBC en Belfius zagen daardoor hun spaartegoeden afgelopen jaar toenemen. Dit jaar komt Deutsche Bank met een alternatieve spaarformule.
Nu almaar meer banken stevig snoeien in de spaartarieven van de traditionele spaarproducten, gaan spaarders op zoek naar nieuwe manieren om hun geld te laten renderen. En daar spelen voornamelijk de grootbanken gretig op in. Zo heeft BNP Paribas Fortis vorig jaar de Ster Spaarrekening gelanceerd.
Al lijken vooral KBC en Belfius de Belgen te bekoren met alternatieve spaarformules. De twee banken zagen vorig jaar hun spaardeposito’s met respectievelijk 2,4 miljard en 3,2 miljard euro toenemen, terwijl de inleg op de spaarboekjes bij BNP Paribas Fortis met 1,2 miljard euro is geslonken.
Grootbanken
Voor wie liever geen beperkingen heeft op het te storten bedrag, blijven de prijsbrekers op de spaarmarkt het overwegen waard
Een opmerkelijke evolutie, zo leert een vergelijkende studie van bankshopper.be. Het zijn net de grootbanken die de meest interessante spaarabonnementen aanbieden. ING Tempo Sparen, de interessantste formule, biedt bijvoorbeeld 1,60 procent rente. Bij de Belfius Spaarrekening Plus is dat 1,50 procent. Al zijn er wel verschillen tussen de spaarformules. Zo ligt de getrouwheidspremie bij ING (0,40%) hoger, dan bij Belfius (0,10).
Bij de meeste spaarabonnementen zijn de stortingen beperkt tot 500 euro per maand. BNP Paribas Fortis en Fintro zijn een uitzondering. Beide banken laten de maandopdrachten links liggen en bieden hun klanten de mogelijkheid 9000 euro per jaar te storten. Met een rente van 1,40 procent doen ze het net slechter dan hun concurrenten. Bovendien moeten zij ook het veld ruimen voor een nieuwe speler: het DB Saving Plan van Deutsche Bank. De nieuwe gereglementeerde spaarrekening biedt een basisrente van 1,00 procent en een getrouwheidspremie van 0,50 procent.
Regelmatige spaarders
De vergelijkingssite benadrukt dat dergelijke spaarformules een goed alternatief zijn voor regelmatige spaarders. Daarnaast is het belangrijk je spaarcenten een jaar onaangeroerd te laten, omdat dergelijke formules voornamelijk een hoge getrouwheidspremie aanbieden. “Voor wie liever geen beperkingen heeft op het te storten bedrag, blijven de prijsbrekers op de spaarmarkt het overwegen waard”, meldt de site.
Ten slotte hanteren sommige spaarabonnementen een leeftijdsgrens. Dat is het geval bij Woonsparen van BNP Paribas Fortis en Fintro (maximumleeftijd 35 jaar) en de Hello4You spaarrekening van BNP Paribas Fortis, waar de maximumleeftijd 27 jaar is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier