Sp.a: ‘Hoger remgeld tandarts in 2016 raakt de meest kwetsbare van de samenleving’
Vanaf 1 januari 2016 wordt het remgeld hoger voor wie niet minstens eenmaal per jaar zijn gebit laat controleren, en 2015 telt al mee in het nieuwe systeem. SP.A is niet tevreden met de nieuwe regeling.
Het remgeld wordt op 1 januari 2016 met gemiddeld 15 procent verhoogd voor wie niet jaarlijks zijn gebit preventief laat controleren. Voor wie niet jaarlijks op bezoek gaat bij de tandarts stijgt het remgeld voor bijvoorbeeld een drievaksvulling van 8,50 euro tot 17 euro.
“Nieuwe regeling raakt de meest kwetsbaren”
“Het grote probleem is dat ze daarmee – alweer – drempels verhoogt”, hekelt sp.a-Kamerlid Maya Detiège. “Want het zijn de meest kwetsbaren in de samenleving die nu al met een slecht gebit rondlopen en die al eens een bezoek aan de tandarts overslaan omwille van financiële redenen.”
De Vlaamse socialisten willen net het omgekeerde doen. Enerzijds door in de tandzorg de derdebetalersregeling te veralgemenen, maar anderzijds ook met een gericht beleid voor bepaalde doelgroepen, zoals ouderen. De meerderheid geeft echter niet thuis, besluit Detiège. “Het is onaanvaardbaar dat je aan het gebit van mensen hun sociaal-economische achtergrond kan herkennen.”
Jaarlijkse controle
De tandartsen willen de bevolking net motiveren om hun gebit tijdig te laten controleren om in een later stadium problemen en hogere kosten te vermijden.
“Stel je bezoek niet uit tot het laatste moment, want de agenda’s van tandartsen zullen drukbezet zijn”, zegt Yann Van Hoecke, voorzitter van VBT, in een persmededeling.
“Om je gebit gezond te houden, is het essentieel om minstens één keer per jaar bij de tandarts langs te gaan”, zegt Van Hoecke.
VBT was voorstander van beloningssysteem waarbij het remgeld daalt voor wie jaarlijks op controle gaat naar de tandarts en stijgt in functie van het aantal gemiste controlejaren, maar de overheid heeft er anders over beslist. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier