Sp.a: ‘Eandis-deal zal Antwerps gezin 104 euro per jaar kosten’
De Antwerpse sp.a berekende dat een Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt tot 104 euro meer gaat moeten betalen voor zijn energieverbruik door de Eandis-deal met het Chinese staatsbedrijf SGEL.
De Antwerpse sp.a gaat maandag tijdens de gemeenteraad tegen de statutenwijziging van Eandis Assets en het intreden van het Chinese staatsbedrijf SGEL in het distributienetbedrijf stemmen en roept de meerderheidspartijen op om hetzelfde te doen. De fusie van de bestaande distributienetbeheerders die aan de deal moet voorafgaan, zal een gemiddeld Antwerps gezin dat met aardgas verwarmt immers 104 euro per jaar kosten, berekende de partij op basis van cijfers van Eandis.
Momenteel gelden in het gebied van de Antwerpse intercommunale IMEA nog een van de laagste distributienettarieven van Vlaanderen. Door de fusie met de andere distributienetbeheerders onder de koepel van Eandis die nodig is om de deal met SGEL te beklinken, moet er echter ten laatste begin 2018 een eenheidstarief komen, stelt sp.a.
“Tweede Turteltaks vermijden”
“De VREG heeft dat in een brief bevestigd en op basis van cijfers die Eandis ons bezorgde zal dat een gemiddeld Antwerps gezin 104 euro kosten”, zegt Tom Meeuws, kandidaat-voorzitter van de Antwerpse sp.a. “Wij willen geen tweede Turteltaks voor de Antwerpenaar.”
De Antwerpse gemeenteraad gaf al groen licht aan de fusie op voorwaarde dat er gedifferentieerde tarieven mogelijk zouden blijven. Het Vlaamse energiedecreet laat dat echter niet toe. “Antwerpen zou dus best nu zelf de stekker uit dit verhaal trekken en stilaan werk maken van een eigen stedelijk nutsbedrijf rond elektriciteit, gas, water en kabel”, vindt gemeenteraadslid Toon Wassenberg.
Europees parlementslid Kathleen Van Brempt heeft intussen ook een schriftelijke vraag ingediend bij de Europese Commissie over een ander mogelijk probleem bij de Eandis-deal. “De Commissie heeft recent geoordeeld dat alle Chinese staatsbedrijven als één bedrijf moeten beschouwd worden”, zegt ze. “SGEL moet dan mogelijk tot hetzelfde bedrijf gerekend worden als CGN dat in het Verenigd Koninkrijk een kerncentrale uitbaat. De Europese regels stellen echter dat er een strikte scheiding moet zijn tussen netbeheer enerzijds en productie en levering anderzijds.” (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier