Slechte gewoontes uit je studententijd die je later geld kosten
Tijdens je studies ontwikkel je gewoontes die je later beter afleert, want ze kunnen je geld kosten. Let op deze drie slechte gewoontes.
1. Uitstelgedrag
Sommige leerkrachten verleggen al eens een deadline, maar schuldeisers niet. Boetes kunnen zich opstapelen, wat de schuldenberg verhoogt. Bovendien doe je laattijdig betalen niet kostenloos: wie zijn of haar aankopen op krediet niet tijdig aflost, betaalt daar extra voor.
Uitstelgedrag is ook nefast voor aankopen. Als je wacht om een kachel te kopen tot je er één nodig hebt, zal je minder tijd hebben om prijzen te vergelijken.
Stop dus herinneringen in je smartphone, of gebruik domiciliëringen om rekeningen op tijd te betalen.
2. Onregelmatig eten
Wisselende lesuren en blokperiodes maken dat studenten soms geen vast eetstramien hebben. Onregelmatig eten werkt impulsief kopen in de hand, zo citeert Forbes een onderzoek van de Amerikaanse universiteit. UCLA. Studenten die niet op een vast tijdstip eten, kopen daardoor sneller een snack. Ook hongerig boodschappen doen, maakt je een impulsievere koper: je kan moeilijker weerstaan aan verleidingen.
Een tip om dat te voorkomen: maak op voorhand een boodschappenlijstje (en hou je daar aan!).
Doordat studenten goedkoop kunnen eten in studentenrestaurants ontwikkelen ze bovendien misschien de gewoonte om uit eten te gaan. Af en toe zelf koken, kan dat stramien doorbreken.
3. Het grotere plaatje niet zien
Vele kotstudenten moeten zich geen zorgen maken over energiekosten omdat die in de huurprijs zijn inbegrepen. Wanneer ze voor het eerst een huis huren of kopen, vergeten zij die kosten in hun budget op te nemen.
Maak een checklist. Op die manier hou je een overzicht en kom je minder snel voor verrassingen te staan. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier