Slapend geld brengt bijna twee keer meer op dan spaargeld

© iStock

Geld op een slapende rekening brengt bijna dubbel zo veel op als geld op een traditionele spaarrekening.

Nu de rentetarieven op de spaarboekjes flirten met het wettelijke minimumrendement, zoeken spaarders naar alternatieven. Al kunnen sommigen geld hebben dat meer opbrengt zonder dat ze er weet van hebben. Tot die conclusie kwam De Tijd. De krant heeft het over slapend geld waarmee al vijf jaar geen verrichtingen zijn gedaan.

Deposito- en Consignatiekas

Banken zijn sinds 2008 verplicht geld van slapende rekeningen over te maken aan een centraal register bij de Deposito- en Consignatiekas (DCK). Ze hebben weliswaar één jaar de tijd om zelf de eigenaars van de rekeningen op te sporen. Indien de banken geen reactie krijgen, moeten ze het slapende geld overmaken aan de DCK. Bedragen onder de 20 euro komen meteen terecht in de Schatkist. Dat geld kan je achteraf niet meer recupereren.

Nu blijkt dat geld dat geparkeerd staat bij de DCK meer opbrengt dan het geld op onze spaarboekjes. De DCK biedt een brutorente van 0,3 procent, waarop 27 procent roerende voorheffing wordt afgehouden. Uiteindelijk ontvangt de eigenaar van een slapende rekening een nettorente van 0,219 procent. Dat is bijna het dubbele van de traditionele spaarrekening bij de grootbanken die 0,15 procent rente bieden.

Op Myminfin.be kunt u nagaan of u een slapende rekening heeft en op slapenderekeningen.be kunt u een aanvraagformulier downloaden om uw geld terug te vragen. Dat formulier moet u bovendien ook gebruiken als u als erfgenaam een slapende rekening wilt opsporen.

De DCK houdt het geld dertig jaar bij. Als er tijdens die periode niemand het geld opeist, verdwijnt het in de Schatkist. De afgelopen jaren heeft de fiscus meer dan 367 miljoen euro van slapende rekeningen geïnd. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content