Reizen naar het buitenland: hoe kiest u het beste betaalmiddel?
Betaalt u in het buitenland het beste met uw kredietkaart of met uw bankkaart? En kiest u het beste voor een betaling in lokale munt of in euro?
U staat in Zwitserland aan de kassa van een supermarkt. Betaalt u met een bankkaart of een kredietkaart? Op de website van Maestro staat dat u met een Maestro-kaart gratis kunt betalen “in het buitenland”. Uit twee voetnoten helemaal onderaan blijkt dat het buitenland in feite de eurozone is, want voor betalingen buiten de eurozone mag de bank wel extra kosten aanrekenen. En ook de handelaars in het buitenland kunnen een toeslag aanrekenen voor het gebruik van een bankkaart. “Wij kunnen enkel zeggen dat het aantal verkooppunten dat toeslagen aanrekent sterk verschilt van land tot land”, reageert Belfius. “In sommige landen is de praktijk al verboden. In de loop van 2018 wordt het verboden in de hele Europese Unie, zodra de laatste twee lidstaten de betaalrichtlijn hebben omgezet in nationale wetgeving.”
Een woordvoerder van KBC voegt eraan toe: “Strikt genomen mag een handelaar extra kosten aanrekenen, maar die mogen niet hoger zijn dan de kostprijs van het kaartgebruik voor de handelaar.” Volgens ING België gaat het om “een paar eurocenten”. BNP Paribas Fortis stelt dat de kosten voor het kaartgebruik duidelijk zichtbaar moeten zijn.
Geen eenduidig antwoord
Op de vraag of we het beste met een bankkaart of een kredietkaart betalen, antwoordt Argenta heel kordaat dat “een transactie met Maestro in het buitenland voor een Argenta-klant goedkoper is dan een transactie met een kredietkaart”. De woordvoerder van de bank merkt wel op dat u niet overal ter wereld met een bankkaart kunt betalen. “De aanvaarding van kredietkaarten is wereldwijd nog altijd groter.” Argenta is de enige bank in onze rondvraag die zo duidelijk zegt dat de bankkaart het voordeligst is. Bij KBC klinkt het antwoord volledig anders. “Buiten de eurozone betaal je het beste met je KBC-kredietkaart. Ook geld afhalen doe je het beste met je kredietkaart, tenzij het om bedragen onder 100 euro gaat.”
Bij de andere banken krijgen we geen eenduidig antwoord. BNP Paribas Fortis laat weten dat het in veel gevallen voordeliger is te betalen met de kredietkaart. Belfius spreekt zich er niet over uit, en Crelan zegt heel voorzichtig dat Visa goedkoper kan zijn. Als we echter in de tarieven van Crelan duiken, lijkt de keuze voor de kredietkaart vanzelfsprekend voor wie buiten de eurozone reist. Voor de Visa-kaart rekent de bank enkel een wisselkoersmarge aan, voor de bankkaart staan er vaste kosten en een hogere wisselkoersmarge in de tarievenlijst. De woordvoerder van ING België waarschuwt ook nog dat u uw bankkaart buiten Europa enkel kunt gebruiken als u ze op voorhand hebt laten deblokkeren door de bank. Bent u dat vergeten, dan is er geen dilemma. Voor Zwitserland is de deblokkering bijvoorbeeld niet nodig.
Lokale munt of euro
Zodra u hebt beslist welke kaart u in de Zwitserse winkel gaat gebruiken, is er de vraag of u in euro of in lokale munt betaalt. U hebt niet de kans de wisselkoers te checken en na te gaan of de betaling in euro voordeliger is, want er staat nog een lange rij klanten achter u. “Je kiest het beste voor de lokale munt”, vinden de specialisten van KBC. Bij BNP Paribas Fortis, Belfius en Argenta krijgen we te horen dat alles afhangt van de wisselkoers die de handelaar hanteert en van de kosten die het verkooppunt of de financiële tussenpersoon aanrekent. Kiest u voor de euro, dan weet u niet waar u aan toe bent. Als u kiest voor de lokale munt, gelden de tarieven van uw huisbank.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier