‘Recordaantal Belgen krijgt bonus van werkgever’
Vorig jaar werd in België in totaal een recordbedrag van 585 miljoen euro aan groepsbonussen uitgekeerd.
Vorig jaar werd in totaal een recordbedrag aan groepsbonussen uitgekeerd, meldt Het Nieuwsblad dinsdag. De krant baseert zich daarvoor op cijfers van de federale overheidsdienst Werk.
Uit die cijfers blijkt dat meer dan 6.382 bedrijven groepsbonussen uitkeren. Dat is dubbel zoveel als in 2008, het eerste jaar dat het bonusplan werd ingevoerd.
Omgerekend werd vorig jaar een recordbedrag van 585 miljoen euro uitgekeerd aan zo’n half miljoen Belgen. Volgens de cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid bedroeg de gemiddelde bonus 1.167 euro.
De groepsbonus is populair omdat de werknemer er netto meer van overhoudt. Een gewone bonus of loonsverhoging wordt namelijk zwaarder belast dan een groepsbonus, zegt Sonja Teughels van werkgeversorganisatie Voka.
De groepsbonus wordt beperkt tot maximaal 3.255 euro bruto. Tot die som val je onder een gunstig fiscaal regime. De beperking is ingevoerd om te vermijden dat managers vooral via zo’n gunstige groepsbonus zouden worden uitbetaald.
Wanneer bedrijfsleiders een groepsbonus uitkeren, verwachten ze van het personeel wel een tegenprestatie. “De meest gekozen doelstelling was vorig jaar het stijgen van de omzet. Als een bepaald cijfer wordt gehaald, volgt een bonus. Maar soms vraagt de werkgever ook een betere klantentevredenheid of wil hij het absenteïsme terugdringen. Die doelstellingen kunnen in een collectieve arbeidsovereenkomst worden gezet”, zegt Maarten Vansintjan van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid in een toelichting aan de krant..
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier