Rapport Unicef en Wereldbank: gezinnen met kinderen financieel slechter af na pandemie

© Getty Images

Ten minste twee derde van de gezinnen met kinderen is sinds het begin van de pandemie geconfronteerd met inkomensverlies. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van Unicef en de Wereldbank.

Uit het rapport, dat gegevens over 35 landen bevat, blijkt dat gezinnen met drie of meer kinderen het meeste risico lopen. Gemiddeld ervaren driekwart van die grotere gezinnen een inkomensdaling, tegenover 68 procent bij gezinnen met één of twee kinderen.

‘De bescheiden vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt bij het terugdringen van kinderarmoede, dreigt in alle delen van de wereld te worden teruggedraaid’, zegt Sanjay Wijesekera, Unicef-programmadirecteur. ‘Gezinnen hebben verlies op een schokkende schaal meegemaakt. Terwijl de inflatie vorig jaar naar het hoogste niveau in jaren klom, zagen meer dan twee derde van de gezinnen ook hun inkomen dalen. Ze kunnen zich geen voedsel of essentiële gezondheidszorg veroorloven. Ze kunnen geen huisvesting betalen. Het is een schrijnend beeld, en de armste huishoudens worden nog dieper in de armoede geduwd.’

Onderwijs

In 40 procent van de gezinnen hadden de kinderen bovendien geen enkele vorm van educatieve activiteit terwijl hun scholen waren gesloten. Dat kan ze op langere termijn parten spelen.

‘De verstoringen van het onderwijs en de gezondheidszorg voor kinderen, in combinatie met torenhoge gezondheidsuitgaven die meer dan een miljard mensen treffen, kunnen een rem zetten op de ontwikkeling van menselijk kapitaal – het niveau van onderwijs, gezondheid en welzijn dat mensen nodig hebben om productieve leden van de samenleving te worden’, zegt Carolina Sánchez-Páramo van de Wereldbank. ‘Dit kan voor de komende generaties een toename van de ongelijkheid betonneren en de kans verkleinen dat kinderen het beter doen dan hun ouders of grootouders.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content