Peter Adams (CEO ING België): ‘Staatsbon is niet voor herhaling vatbaar’
Peter Adams, de CEO van ING België, liet er op een persconferentie geen twijfel over bestaan: “Een nieuwe, fiscaalvriendelijke staatsbon is een zeer slecht idee. Daarmee doe je niet alleen de banken pijn, maar breng je ook de toekomstige kredietverstrekking aan de Belgische economie en samenleving in het gedrang.”
ING België maakte vorig jaar 888 miljoen euro nettowinst, bijna drie keer zoveel als in 2022. De winst werd vooral aangedreven door het gunstige renteklimaat. De rente-inkomsten van de bank stegen met een derde tot 2,7 miljard euro. Maar CEO Peter Adams wees ook op de inspanningen van de bank om de operationele kosten quasi stabiel te houden. Positief was ook dat de provisies voor kredietverliezen beperkt bleven tot 139 miljoen euro. (zie resultatentabel onderaan)
De goede resultaten van de bank zullen de discussie over de rente die ze toekent aan spaarders weer doen oplaaien, beseft Adams. Hij wees er enerzijds op dat de ING Spaarrekening en de formule Tempo Sparen bijna de hoogste rentetarieven in de markt bieden. Anderzijds beklemtoonde hij dat ING met 1 euro kapitaal 20 euro aan kredieten kan toekennen, en dat de meeste Belgen kiezen voor een vaste rente op hun hypothecaire lening. “Die stabiliteit is volgens mij maatschappelijk veel belangrijker dan een beetje meer rente op de spaarrekening.”
ING België kende vorig jaar 15 miljard euro nieuwe kredieten toe. Adams: “Als we dat ook in de toekomst willen blijven doen, moet je winst maken en je kapitaal versterken. ING België oriënteert zijn kredietverstrekking bovendien steeds meer op de behoeftes van de Belgische economie en op wat maatschappelijk belangrijk is. Ik heb het dan over de financiering van de klimaattransitie en de ondersteuning van bedrijfsinvesteringen en innovatie. Daarnaast adviseren we particulieren, ook minder vermogenden, om middelen op te bouwen om financieel onafhankelijk te zijn en in hun pensioen te voorzien.”
Overheid is speler en scheidsrechter
Om al die redenen is Adams het idee van een nieuwe staatsbon niet genegen. En dat is zacht uitgedrukt: “Een fiscaalvriendelijke staatsbon op een jaar is niet voor herhaling vatbaar”, zegt hij. “De overheid gedraagt zich tegelijk als een speler op de markt en als scheidsrechter, die daarenboven voor zichzelf andere regels hanteert dan voor de andere spelers.”
De fiscaalvriendelijke Van Peteghem-staatsbon trok eind augustus 22 miljard euro weg bij de banken. Bij ING België bedroeg de outflow 2,7 miljard euro. Adams: “Er was op dat moment in de Belgische banksector een overschot van 50 miljard euro aan deposito’s, op basis waarvan kredieten konden worden verstrekt. Dat overschot is nu gehalveerd. Dat betekent dat de banken 25 miljard euro minder ter beschikking hebben om te investeren in de reële economie.”
Met andere woorden: een nieuwe staatsbon zal niet enkel de banken pijn doen, maar brengt ook de toekomstige kredietverstrekking in het gedrang. “Het geld dat de overheid ophaalt met de staatsbon vloeit niet terug naar bedrijven of particulieren. Banken zijn veel beter geplaatst om de reële economie te financieren dan de overheid”, besluit Adams.
De Belgische overheid heeft tot eind juni om een nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon te lanceren. De vorige afficheerde een nettorente van 2,81 procent. Er wordt één dezer dagen een beslissing verwacht. Het Agentschap van de Schuld mikt op een opbrengst van 13,5 miljard euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier